×
2022. 10 07.
Péntek
Amália
9 °C
Borult idő
1EUR = 4.94 RON
1USD = 4.99 RON
100HUF = 1.17 RON
Belföld

A keleti szárny védelmi és elrettentő szerepének megerősítését szorgalmazta

2022.02.25 - 17:50
Megosztás:
A keleti szárny védelmi és elrettentő szerepének megerősítését szorgalmazta
A keleti szárny védelmi és elrettentő szerepének egységes megerősítését szorgalmazta Klaus Iohannis államfő a NATO kelet-közép-európai tagállamait tömörítő Bukaresti Kilencek csütörtöki rendkívüli ülésén, amelyhez távértekezlet keretében csatlakozott.

A lengyel államfővel közösen kezdeményezett ülésről szóló beszámolójában Iohannis nyomatékosította, Románia az ukrán nép, annak intézményei és demokratikusan megválasztott képviselői mellett áll ezekben a nehéz időkben. "Továbbra is teljes mértékben támogatjuk az ország szuverenitását és területi integritását, valamint a saját politikájának szabad megválasztásához való jogát. Ugyanez vonatkozik a Moldovai Köztársaságra és Grúziára is" - írta Iohannis a Twitteren. Hozzátette, az ülésen tartott felszólalásában a keleti szárny védelmi és elrettentő szerepének megerősítését szorgalmazta.

A román elnök kedden jelentette be, hogy a Fekete-tengeri térség egyre romló biztonsági helyzete miatt lengyel hivatali kollégájával, Andrzej Dudával közösen kezdeményezték a B9-ek rendkívüli csúcstalálkozójának összehívását. AGERPRES

A NATO és az EU együttműködésének stratégiai jelentőségéről beszélt Klaus Iohannis az EU-csúcson
Az Európai Unió és az Egyesült Államok partnerségének, illetve a NATO és az EU együttműködésének stratégiai jelentőségéről beszélt az Európai Tanács pénteki ülésén Klaus Iohannis — számolt be az elnöki hivatal.
Iohannis: ha a biztonsági helyzet megváltozik, az EU államai közösen fognak reagálni
Klaus Iohannis államfő csütörtökön kijelentette, hogy amennyiben a biztonsági helyzet megváltozik Ukrajna határainál, az Európai Uniónak van egy meghatározott reakciócsomagja, és leszögezte, Románia felkészült a migránsok esetleges beáramlására a szomszédos országból.
Klaus Iohannis: az európai biztonságot veszélyeztető kockázatok továbbra is kritikusak
Az Európai Tanács informális ülésén Klaus Iohannis államfő hangsúlyozta, hogy Románia határozottan támogatja Ukrajna szuverenitását és területi egységét, valamint szabad döntési jogát európai és euroatlanti törekvéseivel kapcsolatban.
Cookie