×
2023. 12 11.
Hétfő
Árpád
3 °C
erős felhőzet
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.61 RON
100HUF = 1.30 RON
Sport

A kánikula sem állította meg a pilótákat

2022.07.24 - 01:48
Megosztás:
A kánikula sem állította meg a pilótákat
A pályarekorder Mitsubishije idén nem tudta legyőzni a 74-es gyártmányú Opel Mantrát, viszont a temesvári Vasile Sorin Botez ezzel együtt is megnyerte a VTM-bajnokság idei kiírását.

Többször is megszólalt a telefonokon a megyei katasztrófavédelmi hatóságok által küldött piros hőségriasztásról szóló üzenet, viszont az autósport szerelmeseinek ez sem jelenthetett akadályt, hogy szombaton, közel 40 Celsius fok melegbe is kilátogasson az autós hegyi gyorsulási-bajnokság lunaforrási fordulójára.

cropped-vtm2

cropped-vtm1

A naptej kéz alatt volt, árnyékot adó sátrak is előkerültek, a Gutin-hegység völgyi szellői pedig kellemesebbé tették a sportműsort, amit huszonegy pilóta biztosított. Nekik viszont nem lehetett könnyű, hiszen szigorú szabályok mellett zajlott a verseny, a meleg miatt pedig néhány pilóta el is vesztette a kellő koncentrációt.

cropped-vtm2-1

cropped-vtm3-7

Súlyos baleset viszont nem volt, a szatmárnémeti Balog Dominik ugyan megpördült, de csak a jobb oldali lámpája bánta az útszéli palánkkal való „találkozást”.
A műszaki hibák is megvicceltek egy két pilótát: Kui Ferencnek végül sikerült orvosolni a hibát, viszont a kolozsvári Sergiu Rogozan el sem tudott indulni. Liviu Bujor Ilieș Dacia ezerháromszázasa az első kör után adta fel a szolgálatot. 
Egy „felturbozott” 1974-es gyártmányú Opel Manta bizonyult a legjobbnak Lunaforráson: a Veres István által vezetett „fenevad” 1:51.595-ös idejét meg sem tudta közelíteni a mezőny, így a nagybányai pilóta a meszesi fiaskó után most futamgyőztesként zárt. 

cropped-vtm5

cropped-vtm7-2-3

A Román Autóklub (ACR) szatmárnémeti fiókja és a Szatmárnémeti Auto-Kartig Rider’s a VTM első fordulóját májusban rendezte meg Ördökúton, akkor az első kör után még a negyedik volt Veres, viszont utána az autója feladta a szolgálatot, és már nem tudta folyatni a versenyt. Szombaton, Lunaforráson viszont nem volt technikai hiba, és bár az utolsó kör előtt még csak két ezreddel (!) volt jobb temesvári ellenfelénél, az utolsó menetben egy másodpercet vert a mezőnyre.

cropped-vtm8-2

A 3100 méter hosszú pálya rekordját tavaly autózó Vasile Sorin Botez (01:45.27) idén tehát nem tudta megismételni a bravúrt, a második lett, de ezzel együtt bajnok lett, hiszen a Meszesen is a dobogó második fokára állhatott – a szilágysági verseny győztese, a zilahi Szabó Róbert nem tudott eljönni Lunaforrásra. 

cropped-vtm7-2-4

cropped-vtm7-2-5

A VTM-bajnokság ezzel lezárult, viszont az ACR és az Auto-Karting Rider’s által rendezett versenyek sorozata két hét múlva folytatódik Szatmárnémetiben, a Transilvania sugárúton, ahol a Rally Sprint gyorsasági és ügyességi autós bajnokság negyedik fordulója következik.

VTM, 2. FORDULÓ, LUNAFORRÁS

1. Veres István (Nagybánya, Opel Manta)    25 
2. Vasile Sorin Botez (Temesvár, Mitsubishi Evolution 6)    18
3. Bogdan Moldovan (Kajántó, Ford Fiesta Proto)    15
4. Andrei Manache (Strejnicu, BMW 318)    12
5. Alexandru Bogdan (Kolozsvár, Opel Tigra)    10
6. Mihai Filip (Nagybánya, Peugeot 306)    8
7. Cornel Zamfirescu (Ploiești, Honda Civic)    6
8. Ionuț Badea (Nagyvárad, Peugeot 206)    4
9. Ghiță Pridea (Nagybánya, Honda Civic)    2
10. Petyke József (Szatmárnémeti, Mini Cooper)    1

VTM, ÖSSZETETT TÁBLÁZAT

1. Vasile Sorin Botez    (Temesvár)    36
2. Szabó Robert (Zilah)    25
Veres István (Nagybánya)    25
4. Alex Ciulean (Nagybánya)    15
Bogdan Moldovan (Kajántó)    15
6. Răzvan Potocean (Temesvár)    12
Andrei Manache (Strejnicu)    12
8. Cornel Zamfirescu (Ploiești)    10
Kui Ferenc (Szatmárnémeti)    10
Alexandru Bogdan (Kolozsvár)    10
11. Georgel Bolos (Nagybánya)    8
Mihai Filip (Nagybánya)    8
13. Adrian Suciu (Nagybánya)    6
14. Ionuț Badea (Nagyvárad)    4
15. Marius Andor (Nagybánya)    2
Ghiță Pridea (Nagybánya)    2
17. Dănuț Manole (Miszmogyorós)    1
Petyke József (Szatmárnémeti)    1

Pesek Attila

A Mazda MX5-ösök voltak a menők a Transilvania sugárúton
Negyvenegy pilóta sorakozott fel egyenként szombaton a szatmárnémeti Transilvania sugárúton, hogy a lehető legjobb időt autózva gyarapítsa pontjait a Rally Sprint gyorsasági és ügyességi bajnokság összetett táblázatában.
Szombaton zárva lesz a Transilvania sugárút
Zárva lesz szombat kora reggeltől a közúti forgalom elől Szatmárnémeti a Transilvania sugárút, ahol a Román Autóklub (ACR) szatmárnémeti fiókja és a Szatmárnémeti Auto-Karting Rider’s SK szervezésében rendezik meg a 17. Rally Sprint autós ügyességi és gyorsasági bajnokság negyedik futamát.
Szombaton VTM-futam Lunaforráson
Elindult a visszaszámlálás: szombat reggel ismét gyorsasági autós versenyt (VTM) rendeznek Lunaforráson.