×
2021. 10 21.
Csütörtök
Orsolya
20 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.25 RON
100HUF = 1.36 RON
Belföld

A jelenléti oktatás mellett érvelnek a központi hatóságok

2021.09.21 - 17:00
Megosztás:
A jelenléti oktatás mellett érvelnek a központi hatóságok
A jelenléti oktatás közös érdek (pexels.com)
Adriana Pistol, a közegészségügyi intézet (INSP) keretében működő Fertőző Betegségeket Ellenőrző és Felügyelő Országos Központ (CNSCBT) vezetője kihangsúlyozta: az oktatás jelenléti formában kell működjön.

Az iskola legyen működőképes, és nem a stadionok, nem a vendéglők, nem a klubok, nem a diszkók! A szakember kihangsúlyozta: ahhoz, hogy gyermekeinket megvédjük, szülőként nekünk kell óvatosnak lennünk, elsősorban be kell oltatnunk magunkat. „Az iskolák megnyitása jó dolog. Jelenléti formában kell tanítani. A diákok közötti távolságtartás csak mese. Lehet szó padok közötti, osztályon belüli távolságtartásról, de mi történik a diákkal, miután hazamegy? (…) Normálisan a gubó stratégia kellene működjön, azaz a gyerek körül minden családtag be kellene oltassa magát. Ha mindenki így gondolkodna, ezek a gyerekek nyugodtan mehetnének iskolába, és csekély lenne a megbetegedés, az iskolabezárás veszélye” — fogalmazott Pistol, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy ellenkező esetben olyan generációkat nevelünk, amelyek nemcsak oktatásügyileg lesznek lemaradva, de pszichésen is érintettek lesznek a most kialakult helyzet miatt.

Pistol ugyanakkor cáfolta, hogy a koronavírus delta variánsa veszélyesebb lenne a gyerekekre nézve, hiszen a jelenleg megfertőzött gyerekek enyhe és közepes lefutású betegségben szenvednek, s ők már megfertőződve mentek az iskolába, nem ott kapták el a betegséget. A CNSCBT vezetője felhívta a szülők figyelmét arra, hogy néhány szabályt be kell tartsanak saját és gyerekük biztonsága érdekében: kerüljék a zsúfolt helyeket, tereket, viseljék a maszkot, és oltassák be magukat! Pistol kihangsúlyozza, hogy Románia nem tudja egyedül legyőzni ezt a vírust, más országokban is terjedőben van. Azonban nem szabad karba tett kézzel várni, hanem mindannyian tehetünk egy kicsit a fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében: amennyiben nem muszáj, kerüljük az utazást, a zsúfolt helyeken viseljünk maszkot, és oltassuk be magunkat!

Raed Arafat, az országos katasztrófavédelem vezetője az iskolanyitás kapcsán szintén a jelenléti oktatás mellett érvelt, s kihangsúlyozta, hogy ha a diákokat ismét online oktatásra kötelezték volna, akkor valószínűleg a plázákban vagy az utcán, szóval zsúfolt helyeken találkoztak volna barátaikkal, társaikkal, s az UNICEF ajánlása is az, hogy az iskolák bezárása legyen az utolsó lépés. Arafat arra is utalt, hogy az online oktatás korántsem olyan hatékony, mint a jelenléti tanítás, s arról sem szabad megfeledkezni, hogy nem lehet tudni, mikor ér véget a járvány, ezért mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a gyerekek jelenléti oktatásban tanulhassanak, ehhez pedig a társadalom a minél nagyobb átoltottsággal járulhat hozzá.

Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter is amellett érvelt a Digi24 hírtelevízió műsorában, hogy az iskolák bezárása az utolsó lépés kell legyen a pandémia elleni harcban, ám kihangsúlyozta, hogy nagyon fontos a folyamatos tesztelés, hiszen ezáltal válhat közegészségügyi szempontból is biztonságossá az iskola. A tárcavezető elmondta, hogy nem támogatja a kötelező oltás bevezetését, mivel ennek nincs megfelelő jogi háttere, de a folyamatos tesztelést elengedhetetlennek tartja. A gyanús tüneteket produkáló tanárokat, gyerekeket s a velük kapcsolatba kerülő személyeket is tesztelni kell, ez nyújthat megfelelő biztonságot.
Sógor Beáta

Mitől lesz demokratikus egy iskola?
Egy norvég projekt keretében hat Szatmár megyei pedagógus ismerkedett az oslói iskolákban alkalmazott demokratikus neveléssel, tapasztalataikról tegnap sajtótájékoztató keretében számoltak be.
Szimultán osztály: szükséges rossz?
A romániai diákok 10%-a szimultán osztályban tanul, ezek 92%-a pedig vidéken található, számol be az edupedu.ro a tanügyminisztériumtól kapott információkra alapozva. Szakemberek szerint a szimultán osztályok is segítenek az iskolaelhagyás visszaszorításában.
37 tanintézményben van  koronavírus-fertőzött gyerek
Érdekes jelenség kezd kialakulni az országban, ahol a koronavírus-fertőzéstől tartó szülők kérésére hivatkozva sorra zárnak be az iskolák, amelyeknek a jelenlegi szabályozás szerint elvileg csak akkor kellene áttérniük a távoktatásra, ha a közösségben megjelenik a fertőzés.
Cookie