×
2022. 01 22.
Szombat
Vince, Artúr
-6 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.94 RON
1USD = 4.36 RON
100HUF = 1.38 RON
Nagykároly

A hűség és szeretet útja

2021.11.27 - 12:24
Megosztás:
A hűség és szeretet útja
Fotók: szatmariegyhazmegye.ro
Milyen jó lenne megtanulni Kalazanci Szent Józseftől az igazi, hűséges szeretetet — fogalmazott ft. Barta Barnabás mezőpetri plébános a szerzetesrend patrónusának ünnepén tartott szentmisén.

A piarista iskolák minden évben az advent első vasárnapja előtti pénteken emlékeznek meg a piarista rend alapítójáról, Kalazanci Szent Józsefről, akinek emléknapja augusztus 29-re esik. Az iskolák ezen a napon tartják az ún. patrociniumot, amelyen a szerzetesrend pártfogóját, patrónusát ünneplik. Így történt ez a nagykárolyi Kalazanci Szent József Római Katolikus Líceumban is — számol be róla internetes oldalán a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye.

Az ünnep alkalmából nm. és ft. Schönberger Jenő püspök Kalazanci Szent József közbenjárását kérte a líceumért, a tanárokért, diákokért a piarista nővérekért és piarista hivatásokért.

A szentmise szónoka, ft. Barta Barnabás, a mezőpetri Árpád-házi Szent Erzsébet-plébánia plébánosa kihangsúlyozta, hogy mindenkinek vannak példaképei, azonban fontos megvizsgálni, hogy a manapság példaképnek választott sztárok, híres emberek milyen irányba terelik az életünket.

Kalazanci Szent József a hűség embere volt. A ma emberének a hűsége gyakran meggyengül, pedig az élet nem más, mint a hűség útja, amit végig kell járni kitartással és elszántsággal.

„Mihez vagy kihez lehet hűséges az ember?” — tette fel a kérdést a szónok. „Istenhez, a hitvestárshoz, a szülőhöz, a testvérhez, a baráthoz, az osztálytárshoz, de hűségesnek kell maradnunk a szeretetben, a reményben, a hitben és a jó elhatározásban.”

A hűség útján, amelyen Isten indít el mindenkit — még Kalazanci Szent Józsefet is —, sokan indulnak lelkesen, erős reménnyel, de kevesebben vannak azok, akik kitartóan végig is mennek ezen az úton.

hirek/2021/november/27/piarista.jpeg

„Csak akkor maradhatunk hűségesek, ha megőrizzük Istent a szívünkben. A mai ember hajlamos arra, hogy a nehézségek láttán ahelyett, hogy odafordulna Istenhez, inkább szidja. Sokak szájából könnyedén kicsúszik az istenkáromlás, de annál nehezebben hallatszik a hűség szava. A bajban még esetleg kimondjuk: Segíts, Istenem! Benned bízom, Istenem! Rád van szükségem, Istenem!… De ne csak a bajban merjünk Istenhez fordulni, hanem életünk minden pillanatában! Te személy szerint Isten legkedvesebb gyermeke vagy. Ő a te javadat akarja és azt, hogy boldog légy. De ezt a boldogságot csak akkor érheted el, ha hűséges leszel Istenhez, embertársaidhoz; hűséges a hitben, a reményben és a szeretetben” — mutatott rá a szónok.

Végezetül Barta Barnabás rámutatott, hogy milyen jó lenne megtanulni Kalazanci Szent Józseftől az igazi, hűséges szeretetet; azt a szeretetet, amely nem az érdekeken alapszik, nem a maga javát keresi, hanem másokat akar boldoggá tenni. „Kalazanci Szent József közbenjárását kérve határozzuk el, hogy a hűség és szeretet emberei akarunk lenni” — zárta gondolatait.

A szentmise végén ft. Turtureanu Róbert, a líceum spirituálisa így méltatta az iskolát: „Hiszem, hogy ez a katolikus líceum olyan értékeket képvisel tanárain és diákjain keresztül itt, Nagykároly központjában, amelyek a mai napig a város egyik legrangosabb iskolájává tették. Továbbra is kérjük a főpásztor imáit és támogatását, hogy az iskola még sok-sok éven keresztül továbbadhassa a keresztény értékeket.” SZFÚ

 

Továbbképzésen vettek részt a nagykárolyi pedagógusok
„A nevelés az élet szolgálata” — Uzsalyné Pécsi Rita neveléskutató előadásait hallgatva képezték tovább magukat a nagykárolyi Kalazanci Szent József Római Katolikus Líceum pedagógusai.
A nélkülözhetetlen „epizódszereplő”
A karácsony Isten szeretetének konkrét megnyilatkozása a történelem szintjén. Lényege a testté létel páratlan eseménye, amikor az idők teljességében a tökéletes, a végtelen, a mindenható Isten belép valóságos, immanens módon történeti, behatárolt létezésünk korlátai közé, hogy a végeset, a töredékest, a részint valót, az emberi ittlétet felemelje az örökkévalóságba, az Ő teljességébe.
Négy földrészt összekapcsoló  konferenciára invitálnak
A Piarista Nővérek szeretettel hívnak és várnak minden 16 évnél idősebb fiatalt, aki október 23-án, szombaton 18 órától szívesen bekapcsolódik egy online térben zajló, négy földrészt összekapcsoló eseménybe; az online találkozó témája a hivatás.
Cookie