×
2023. 04 01.
Szombat
Hugó
9 °C
Gyenge eső
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.55 RON
100HUF = 1.30 RON
Szatmárnémeti

A hegedű a munkaeszköze, a zenélés a hobbija

2020.04.15 - 16:30
Megosztás:
A hegedű a munkaeszköze, a zenélés a hobbija
Ammer Albert, a szatmárnémeti Dinu Lipatti Filharmónia zenekarának állandó tagja számára elképzelhetetlen az élet hegedű nélkül. A járvány miatti kényszerszünetben is lelkesen készül az újabb koncertekre. A zenészcsalád számára ugyanaz a munka, mint a szórakozás.

Mindig voltak olyan zenészcsaládok, amelyekben szülőről gyerekre öröklődött a zene és a hangszer iránti szeretet, ahol ha megkérdezték a gyerektől, hogy mi lesz, ha nagy lesz, egyértelmű volt a válasz, hogy zenész. Ide sorolható az Ammer család is, melynek számos tagja természetesnek tartotta és tartja, hogy a hegedű a munkaeszköze és a zenélés a hobbija.

Ammer Albert 1953-ban született Kolozsváron, a Zeneiskolában érettségizett, majd a Gheorghe Dima Zeneakadémián szerzett diplomát hegedű szakon. Nővére, Ammer Zsófia is hegedűművész volt. Ő sokat gyakorolt otthon, öccse a hegedű hangján nevelkedett, aki most úgy véli, abban a környezetben nem lehetett nem megszeretni a hegedűt és a zenét. A nővérét utánozta, és mindenáron meg akart tanulni hegedűn játszani. Az a szerencsés helyzet alakult ki, hogy a nővére hegedűtanárnő lett, s a középiskolában az öccse véletlenszerűen az ő osztályába került. „Kétéves koromban kezdtem el hegedülni — emlékezik vissza Ammer Albert. Gyerekkoromban nagyon sok iskolai és iskolán kívüli rendezvényen léptem fel. Abban az időben még nem szerveztek versenyeket, de valahogy akkor nem is hiányoztak. Nem az volt a cél, hogy versenyeket nyerjünk és diplomákat szerezzünk, hanem az, hogy minél tökéletesebben megtanuljunk játszani. A gyakorlás mellett rajzoltam és festegettem is, ez jó kikapcsolódást jelentett számomra.”

Ammer Albert a zeneakadémia elvégzése után, 1976-ban a szatmárnémeti Dinu Lipatti Filharmóniába került, negyvennégy éve tagja a zenekarnak. Tagja lett a kamarazenekarnak is. Abban az időben nagyon sok külföldi turnén vettek részt a filharmonikusok. Később tagja lett a Consonantia kamarazenekarnak. Szólamvezetőjük volt az első hegedűsöknek nyugdíjazásáig (2011), de sok esetben volt a zenekar koncertmestere.

„A legnagyobb öröm számomra, hogy van két gyerekem: Norbert szintén a szatmárnémeti zenekar hegedűse, Helga a kolozsvári filharmónia hegedűse. A vejem szintén a kolozsvári filharmónia hegedűse — mondja kicsit dicsekvőn, de annál nagyobb megelégedéssel Ammer Albert. — Zenészcsalád vagyunk, számunkra ugyanaz a munka, mint a szórakozás. Kell ennél nagyobb öröm?

Norbert a szatmárnémeti Aurel Popp Művészeti Líceumban érettségizett, s a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémián tanult tovább. Sokat gyakoroltunk otthon, a zeneiskolában Nagy Lajos volt a tanára.”

A komolyzenészek számára is nagy megpróbáltatás, hogy a járvány miatt nincsenek koncertek. Most egy szokatlan helyzetben várják a feloldást. Otthon gyakorolnak, de nagyon hiányzik számukra a zenekari munka és a közönség.

 

Elek György

A magyar kultúra napja az Erdély TV-ben
Rendkívüli szimfonikus hangversenyt tűz műsorra az Erdély TV január 22-én, a magyar kultúra napja alkalmából.
Transylvanian Symphonic Tales Szatmárnémetiben
Két rendkívüli szimfonikus hangversennyel várja közönségét a Dinu Lipatti Filharmónia és a Koszika & The HotShots együttes; a jegyeket mától lehet megvásárolni.
Filharmónia: már meg  lehet váltani a bérleteket
A szatmárnémeti Dinu Lipatti Filharmónia 2021/2022-es évadára már lehet bérletet váltani, az intézmény pénztáránál várják az előző évadok bérleteseit és mindazokat, akik új bérletet szeretnének vásárolni.