×
2021. 10 22.
Péntek
Előd
13 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.25 RON
100HUF = 1.36 RON
Szatmárnémeti

A határon átingázók és kamionosok érdekében

2021.08.12 - 08:00
Megosztás:
A határon átingázók és kamionosok érdekében
Jól haladnak a Nagypeleske–Zajta átkelő átingázók számára való állandósítását célzó tárgyalások. Ugyanakkor a magyar fél szerint biztosítani fogják a megfelelő számú határrendészt a torlódások elkerülése érdekében.

Pár nappal korábban számoltunk be a Szatmár megyei határrendészet azon javaslatáról, amellyel a határon átingázó dolgozók mindennapi kálváriáját szeretnék enyhíteni. Mint ismeretes, a román-magyar határszakasz átlépői közül Pete–Csengersima bonyolítja az egyik legnagyobb forgalmat, s nem sokkal marad el mögötte a csanálosi sem: augusztus első hétvégéjén majd' 50 000 utazó (s ebből 30 000 csak vasárnap) lépett be az ország területére, s bár a hátunk mögött hagyott hétvége forgalma némileg kevesebb volt, de épp csak egy hajszálnyival: több mint 38 000-en léptek be az országba (s ebből csak vasárnap 20 386-an), ugyanakkor az utóbbi időszakban a hétköznapok forgalma is jelentősen megemelkedett, hiszen átlagosan naponta 4000 utazó érkezik Romániába Szatmár megye átkelőin keresztül. Ezt a jelentős utasszám-növekedést pedig leginkább a határon átingázó dolgozók szenvedik meg — épp ezért javasolta a szatmári határrendészet, hogy a Nagypeleske–Zajta közötti átkelő hétfőtől péntekig, a reggeli és délutáni órákban legyen nyitva az átingázók számára.
Javaslatát múlt héten küldte tovább a Máramarosszigeti Határrendészeti Felügyelőségnek, illetve onnan tovább, a Román Határrendészetnek — az Altfatter Tamás kormánymegbízott által tegnap összehívott munkamegbeszélésen pedig kiderült: a javaslat már Bukarestben van, az érintett román határrendészeti hatóságok áldásukat adták rá, s (az országok közötti protokollumoknak megfelelően) a külügyminisztérium a következő napokban át is küldi a magyarországi külügyminisztériumnak. Ugyanakkor az átkelési idő csökkentése érdekében a prefektus megbeszélést folytatott a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság vezetőségével is, amely biztosította arról: megfelelő számú humánerőforrást állít szolgálatba a következő időszakban, hogy elkerüljék a torlódásokat és a két-három órás várakozási időt.
De nemcsak a naponta átingázók, hanem a kamionosok is terítékre kerültek — hosszú évek óta komoly, megoldásra váró feladatot jelentenek a petei vámnál (előtt) feltorlódó kamionsorok, a jelenségről megszámlálhatatlanul sokszor cikkeztünk már mi is lapunk hasábjain. A monstrumok átkelésének gyorsítása nem lesz egyszerű (egy mérleg van), de nem is kivitelezhetetlen, s Altfatter kormánymegbízott szeptember 15–20. közöttre kétoldalú, magas szintű találkozót javasolt, amelyen a rendőrség és a határrendészet képviselői mellett részt vesznek a vám- és pénzügyőrség képviselői is.

Szabó Kinga Mária

 

Határrendészet: mintegy 89 ezren lépték át az országhatárt az elmúlt 24 órában
Mintegy 89.300 román és külföldi állampolgár lépte át a román államhatárt az elmúlt 24 órában, több mint 33.000 gépkocsival (ezek közül 15.000 teherszállító járművel) - tájékoztatott szerdán az országos határrendészet (IGPF).
Hosszú kamionsorok alakultak ki a román-magyar határátkelőknél
Hosszú kamionsorok alakultak ki szerdán a román-magyar határátkelőknél, a Romániából Magyarország irányába tartó sávokon. A nagylaki autópálya-határátkelőnél legkevesebb 140 perc, Varsándnál 120 perc a várakozási idő.
Határrendészet: az elmúlt 24 órában 37 külföldi állampolgárnak tiltották meg a belépését Romániába
Mintegy 93.300 román és külföldi állampolgár lépte át a román államhatárt az elmúlt 24 órában, több mint 32.900 gépkocsival (ezek közül 17.400 teherszállító járművel) - tájékoztatott kedden az országos határrendészet (IGPF).
Cookie