×
2022. 10 07.
Péntek
Amália
9 °C
Borult idő
1EUR = 4.94 RON
1USD = 4.99 RON
100HUF = 1.17 RON
Külföld

A hatalmas tömeg miatt lezárták a királynő ravatalához vezető sort

2022.09.16 - 17:41
Megosztás:
A hatalmas tömeg miatt lezárták a királynő ravatalához vezető sort
Hozzávetőleg 8 kilométer hosszú sorban állnak akik le szeretnék róni kegyeletüket (Fotó: AP)
Lezárták pénteken a londoni hatóságok a múlt héten elhunyt II. Erzsébet királynő ravatalához vezető sort a hatalmasra duzzadt tömeg miatt. Becslések szerint jelenleg több mint fél napig tart, mire a sor végén állók a ravatalhoz érnek.

A búcsúztatási rendezvények összehangolásáért felelős brit kulturális, sport- és médiaügyi minisztérium pénteken késő délelőtt közölte, hogy legalább hat órán át nem lehet beállni a ravatal előtti sorba, mert a kelet-londoni Southwark Park, ahol a sor számára előre kijelölt útvonal véget ér, teljesen megtelt.
A néhai királynő koporsóját szerda este ravatalozták fel a londoni parlament legősibb épületében, az 1097-ben épült Westminster Hallban. A ravatalozóhelyiség hétfő hajnalig látogatható, és a várakozások szerint addig legalább 400 ezren keresik fel II. Erzsébet királynő ravatalát.

A brit kulturális, sport- és médiaügyi minisztérium létrehozott a YouTube videómegosztó portálon egy külön csatornát, amely élőben, valós időben jelzi a sor mindenkori hosszát. A csatorna – amely a „Her Majesty The Queen’s Lying-in-State / Queue Tracker” címen kereshető fel – pénteken azt mutatta, hogy a sor hozzávetőleg 8 kilométer hosszú, és a világhírű Tower híd déli hídfőjén is messze túlnyúlik, elérve az előre kijelölt végpontot, a kelet-londoni Southwark Parkot.
A tárca pénteki becslése szerint azoknak, akik jelenleg a sor végén állnak, legalább 14 órába telik, mire a ravatalhoz érnek. A minisztérium közölte, hogy a Southwark Parkban kialakított várakozási terület megtelt, és további intézkedésig – de legalább hat órán keresztül – nem lehet beállni a sorba.
A közleményben a minisztérium kérte, hogy a sor újbóli megnyitásáig senki ne kísérelje meg a bejutást a park kijelölt területére.

hirek/2022/szeptember/kir.jpg

A búcsúszertartás szeptember 19-én, jövő hétfőn lesz a Westminster Hallhoz közeli Westminster-apátságban, az angol–brit monarchia ősi londoni koronázó templomában, kétezer meghívott vendég, köztük külföldi állam- és kormányfők jelenlétében. Több európai monarchia uralkodói is jelezték, hogy részt vesznek a szertartáson — köztük a királyi családdal rokonságban is álló Margit román királyi hercegnő, a Hohenzollern–Sigmaringen-ház vezetője és a román korona őrzője, I. Mihály román király leánya és férje.
A néhai uralkodó koporsóját hétfő este a királyi család legnagyobb és legősibb rezidenciája, a Londontól 25 kilométerre nyugatra emelkedő, csaknem ezeréves windsori kastély kápolnájában helyezik végső nyugalomra.

Hírszerkesztő

Öt kilométeres kamionsor alakult ki a nagylaki autópálya-határátkelő kilépési oldalán
Mintegy öt kilométeres kamionsor alakult ki kedden reggel a nagylaki autópálya-határátkelő kilépési oldalán, a várakozási idő legalább négy óra.
Hatalmas a torlódás a határátkelőkön
FRISSÍTÉS! Türelemjáték az országba való belépés megyénk minden határátkelőpontjánál, derül ki a határrendészet legfrissebb információjából. A petei átkelőnél több mint 4 órás a várakozás, a beléptetés hét sávon (6 fix és egy mobil) zajlik. Hatalmas lett a torlódás a csanálosi átkelőnél is, itt több mint három órát kell várakozniuk a hazaérkezőknek, a beléptetés négy sávon (3 fix és egy mobil) történik, ugyanakkor Zajtanal is kb. 2 órás a várakozás, de az vasárnap már nem lesz nyitva.
Hosszú kamionsorok alakultak ki a román-magyar határátkelőknél
Kamionsorok alakultak ki csütörtökön a főbb román-magyar határátkelőknél, mind a be-, mind a kilépési oldalon; a nagylaki autópálya-határátkelőnél a sűrű forgalom mellett a magyar rendőrök alacsony száma is nehezíti a helyzetet.
Cookie