×
2024. 02 27.
Kedd
Edina
10 °C
erős felhőzet
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.58 RON
100HUF = 1.28 RON
Szatmárnémeti

A Hám Jánosban is a forradalomra emlékeztek

2023.03.15 - 16:24
Megosztás:
A Hám Jánosban is a forradalomra emlékeztek
Bár az idő mord volt, nem tántorította el az ünneplő iskolaközösséget. (Fotók: A szerző felvételei)
Az 1848-as magyar forradalom és szabadságharc előtt tisztelegtek a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum tagjai – az éneklés és szavalatok mellett az iskolában működő Rákóczi Szövetség középiskolai szervezetének tisztújítását is megtartották.

„Föl föl vitézek a csatára (...)” – csendült fel ma kora délután az ismerős dal a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum udvarán, amelyre a kokárdás, illetve magyar katonának és lányoknak öltözött kisdiákok meneteltek a tanítónénik vezetésével – ezzel a mozzanattal vette kezdetét az iskola március 15-i műsora.

hirek/2023/marcius/ham-marc-15/img-8314.JPG

A vitézies menetelést követően Barkóczi Éva tanárnő köszöntötte az egybegyűlteket, elmondván, hogy idén ünnepeljük Petőfi Sándor születésének 200. évfordulóját, ezért a megemlékezés alkalmával is tisztelegni szeretnének a forradalmár költő előtt, aki a 1848-as események egyik szimbólumává vált. Beszédében részletesen ismertette Petőfi életét és munkásságát, kitérve azokra az életeseményekre is, amelyeket a költő Szatmár megyében élt át. „Petőfi Sándor a legismertebb magyar költő. Ő a magyar romantika kiteljesítője, aki új témákat honosított meg a magyar költészetben. Nála jelent meg először a családi líra, szerelmi költeményeiben a hitvesi szerelem ábrázolása, tájköltészetében pedig a Puszta, a Magyar Alföld méltó rajza. Ő írt először verseiben a világszabadságról, s általa teljesen új hang szólalt meg a magyar irodalomban. Közérthetően, egyszerűen szólt mindenkihez, hiszen a nép nyelvét beemelte az irodalomba, és a versek külső formája helyett a gondolatot állította középpontba (…)” – méltatta Petőfi munkásságát Barkóczi Éva.

A rövid történelmi visszatekintő után Csorvási Panka VI. osztályos tanuló Petőfi A hazáról című versét szavalta el a közönségnek.

hirek/2023/marcius/ham-marc-15/img-8338.JPG

Tisztújítás is zajlott

A szavalatot követően a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceumban működő Rákóczi Szövetség középiskolai szervezetének tisztújítására került sor – az eseményt az iskola igazgatója, Ádámkó István Csaba vezette le.

„Tartsd meg a múltat, hogy megérthesd a jelent és munkálkodhass a jövőn” – ezzel az idézettel köszöntötte az igazgató a résztvevőket, majd megköszönte azon diákok munkáját, akik a szövetségen belül sokat dolgoztak és tettek iskolájukért. Ádámkó István elbúcsúzott a szövetség leköszönő tagjaitól – Dull Dániel alelnöktől és Kabai Tünde titkártól –, majd köszöntötte, és sok lendületet, kitartást kívánt az új tagoknak: a régi-új elnöknek, Balázsi Dánielnek, Zilahi-Kató Péter alelnöknek és Szabó Réka titkárnak.

hirek/2023/marcius/ham-marc-15/img-8347.JPG

Az igazgató elmondta azt is, hogy örömmel tölti el hogy az iskola tagjai – diákok és tanárok egyaránt – élnek a Rákóczi Szövetség adta pályázati lehetőségekkel, amelynek következtében az utóbbi időben nagyon sok osztály jutott el a Kárpát-medence különböző pontjaira. Szerinte ezek a kirándulások kiváló lehetőséget nyújtanak az ismerkedésre és a történelmi helyek felfedezésére. Végezetül megköszönte a szervező csapat munkáját, majd szép ünnepet kívánt mindenkinek.

hirek/2023/marcius/ham-marc-15/img-8355.JPG

A tisztújítás végeztével Szemák Viola IX. osztályos diák egy újabb Petőfi verssel (Csalogányok és pacsírták) örvendeztette meg a résztvevőket, majd a Harmónia kórus, Erdős Henrietta és Szász Lóránd előadásában a Szabadság, szerelem című dal hangzott el – a fellépő diákokat Heinrich Andrea és Hadházi Éva tanárnő készítette fel.

A Hám János Római Katolikus Teológiai Líceumban szervezett március 15-i ünnepséget a Himnusz közös eléneklése tette egésszé.

Szabó Beatrix

hirek/2023/marcius/ham-marc-15/img-8361.JPG
A zene összeköt: XIV. Hám Zenei Verseny zajlott pénteken
A zenén és a táncon volt a hangsúly pénteken, ekkor rendezték meg XIV. Hám Zenei Versenyt, illetve a The Phoenix SM is színpadra lépett a díjátadó után.
Nyílt napot szerveznek a Hámban
Leendő IX. osztályos diákoknak szerveznek nyílt napot szerdán a szatmárnémeti Hám János Katolikus Teológiai Líceum és Szakiskolában, amelynek során az iskola mindennapjaiba nyerhetnek betekintést a diákok.
Hívogat az iskola: nyílt napot szervez a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum
Szülőknek és gyerekeknek szerveznek nyílt napot a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum pedagógusai szombaton. Az izgalmasnak ígérkező eseménynek a Hám János Óvoda ad otthont.