×
2021. 05 16.
Vasárnap
Mózes, Botond
10 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.93 RON
1USD = 4.07 RON
100HUF = 1.38 RON
Szatmárnémeti

A Hám János csapata nyerte a Bölcs diákok vetélkedőt

2021.05.04 - 10:00
Megosztás:
A Hám János csapata nyerte a Bölcs diákok vetélkedőt
Fotó: Hám János líceum
A XI. Bölcs diákok országos szintű interdiszciplináris vetélkedő győztese a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum csapata — tájékoztatott Ádámkó István, az intézmény igazgatója.

A Hám János líceum ÖKOMANÓK csapata számára eseménydúsan, intenzíven teltek a vakáció napjai, ugyanis a XI. Bölcs diákok vetélkedő országos döntőjére készültek a diákok.

A vetélkedő szervezője a Communitas Alapítvány és a Kolozsvári Református Kollégium, partnere a Babeş–Bolyai Tudományegyetem. Az idei verseny az elmúlt tanév témáját folytatta Örökségünk a Föld címmel. A vetélkedő egy egész tanévet felölelő fordulókból áll, s az idei évben 38 iskola csapata mérte össze tudását az ország számos középiskolájából.

A vetélkedő célja, hogy felhívja a diákok figyelmét a természeti és kulturális értékek megőrzésére és arra, hogy ezen értékek megőrzésében aktív szerepet kell vállalniuk. A fordulók során szórakoztató, interaktív feladatok megoldásán volt a hangsúly. Talán azért olyan népszerű ez a vetélkedő a diákok körében, mert nem egy tantárgy ismereteit ellenőrzi, hanem a cél az irodalom, a tudományok: földrajz, geológia, biológia és környezetvédelem közötti összefüggések meglátása, az ötleteik gyakorlatba ültetése.

A döntőre április 30-án került sor, a járványügyi helyzetre való tekintettel ezúttal az online térben. A döntőbe jutott tizenegy csapat számára egy bemutatkozó jelenettel indult a végső megmérettetés, majd egy előzetesen rögzített jelenetet kellett bemutatniuk Lev Tolsztoj Anna Karenina című regényéből. A döntőre egy kisfilmmel is készültek a diákok Hogyan telnek napjaink a járványhelyzetben? címmel. A fináléban a diákoknak egy harminc kérdéssorból álló feladatlapot kellett kitölteniük a megadott szakirodalom alapján.

A Hám János Líceum ÖKOMANÓK csapatának bemutatkozó jelenete nagyon jól sikerült, kiválóan teljesítettek a csapat tagjai a feladatlap megoldásakor is. Az Anna Kareninából készült jelenetüket nagyon korhűnek minősítette a zsűri, a jelenetválasztást, a színészi játékot egyaránt értékelte. A fiatalok járványhelyzetbeli mindennapjairól készült kisfilmjüket maximális pontszámmal jutalmazták. A csapat tagjai mind XI. osztályos diákok: Szabó Boglárka, Cuculeanu Krisztián, Gádoros Mátyás és Schefler Tamás, felkészítő tanáruk Simon Laura némettanár.

A győztesek nyereménye egy értékes könyvcsomag, egy túrafelszerelésekből álló csomag és egy egyhetes táborban való részvétel joga Kalotaszentkirályon.

Cuculeanu Krisztián így látta a versenyt: „Már harmadik alkalommal vettünk részt ezen a vetélkedőn, mely minden évben újabb kihívások elé állított minket, arra sarkallt, hogy kilépjünk egy kicsit a komfortzónánkból, és megismerkedjünk a világirodalom számos kiemelkedő alkotásával, hogy utánanézzünk a bolygónk természeti kincseinek, hogy olvassunk különböző népek kultúrája és mitológiája után. Az idei országos fordulóra olyan aktuális témákból készültünk, mint az immunrendszer és az oltások működése, melyek kiegészültek az Anna Karenina cselekményével és Szibéria földrajzával. Mindenkinek szeretettel ajánljuk, hogy próbálják ki magukat ezen a versenyen, mert nem csak a látókörüket tágítják, nem csak széles körű ismeretekre tehetnek szert általa, hanem életre szóló barátságokat is köthetnek.”

„Az elején kicsit megijedtünk, hiszen Oroszország földrajza, zenészei, neves sportolói és irodalma igazán híres a sokszínűségéről, de a felkészülés heteiben igyekeztünk rendszerezni az információkat. Ahogy már a többi versenyen is, csapatunk bebizonyította talpraesettségét, még ha nem is a legkézenfekvőbb témák körül tapogatóztunk. Az általános műveltségünk sokat fejlődött, így minden más diáknak ajánljuk a hasonló versenyeket, nemcsak a tudásszerzés, hanem a barátságok megerősítése érdekében is” — mondta Szabó Boglárka a vetélkedőről.

„Számomra minden verseny egy nagy élmény, mert azonkívül, hogy lexikális tudásunkat, feladatmegoldó készségünket bővítjük, egyre jobb csapattá formálódunk általuk. Nem volt ez másként a mostani Bölcs diákok versennyel sem, hiszen mindent sikerült elérnünk, ami megcéloztunk. Sikerült a dobogó legmagasabb fokára felállnunk, összekovácsolódtunk, és legfőképpen az egész vakációt együtt töltöttük” — véleményezte a versenyt Gádoros Mátyás. SZFÚ

 

Előkészítő osztályos online nyílt nap a Hám Jánosban
Lassan közeledik az előkészítő osztályba való beiratkozás időszaka, ám az eddig megszokott nyílt napok helyett online mutatkoznak be a tanintézmények és a leendő tanítónénik.
Minden eshetőségre felkészülnek a Hám Jánosban
A szatmárnémeti Hám János Római Katolikus Teológiai Líceumban jelenleg azon dolgoznak, hogy a két új, biprofilú osztályba jelentkezett diákokat ősztől már a berendezett szaktantermek fogadják. A konviktusba augusztus 17–18-án lehet beiratkozni.
25 éve végzett a Hám János Római Katolikus Iskola első évfolyama
A kerek évfordulók okot adhatnak arra, hogy kicsit megálljunk, visszatekintsünk, megemlékezzünk, esetleg ünnepeljünk.
Cookie