×
2022. 10 07.
Péntek
Amália
9 °C
Borult idő
1EUR = 4.94 RON
1USD = 4.99 RON
100HUF = 1.17 RON
Egészség

A gyermekorvosok és sürgősségiek is hívhatók

2021.12.26 - 13:47
Megosztás:
A gyermekorvosok és sürgősségiek is hívhatók
Fotó: PEDITEL
Ezen a karácsonyon és szilveszteren is éjjel-nappal hívható a PEDITEL telefonos gyermekorvosi ügyfélszolgálat, mérgezés gyanúja esetén pedig a TOXAPEL szolgálattól kérhetünk segítséget.

Láz, köhögés, hányás, hasmenés — a kisgyermekes szülők tudják, hogy sajnos bármikor felbukkanhatnak ezek az egészségügyi problémák. Mielőtt a kicsikkel orvoshoz, ügyeleti központhoz vagy a sürgősségihez fordulnánk, sokszor jó lenne, ha egy szakembertől lehetne tanácsot kérni. Ebben segít az év minden napján, karácsonykor és szilveszterkor is a PEDITEL telefonos ügyfélszolgálat.

A kolozsvári gyermekklinikán, amelyik a PEDITEL szolgálatot működteti, 15 gyermekgyógyász váltja egymást, és igyekszik segíteni az aggódó szülőknek. A PEDITEL 1791-es és a +40377.771.111-es telefonszáma (utóbbit a külföldön élők is tárcsázhatják) hívásakor a szülők a tünetek ismertetése után gyermekgyógyász orvosoktól kapnak szakvéleményt, de persze szükség esetén a sürgősségi osztályra irányítják őket. A szolgáltatást igénylő szülők visszajelzései évek óta nagyon jók, elégedettek a telefonos szolgáltatással, ráadásul a 1791-es szám az egész ország területéről hívható — így Szatmár megyéből is, igaz, egyelőre csak román nyelven válaszolnak az aggódó szülőknek. A hívás nem emelt díjas.

TOXAPEL — a nap 24 órájában

Az ünnepek ideje alatt sem árt készenlétben tartani azokat a telefonszámokat, melyeken segítséget hívhatunk. A szezonális megbetegedések mellett akár balesetek, mérgezések is történhetnek. A véletlen mérgezések a legtöbbször a gyerekeket érintik, és gyógyszerek, vegyszerek helytelen tárolásának, könnyű hozzáférhetőségének a következményei. Elég pár óvatlan pillanat, amikor nem figyelünk az apróságokra, az ünnepi készülődés során vagy éppen vendégfogadáskor, és megtörténhet a baj.

A mérgezés figyelmeztető jele a teljes jóllét mellett hirtelen észlelhető furcsa viselkedés, aluszékonyság, ébreszthetetlenség, görcs, hányás, szokatlan szagú lehelet. Ha megtörtént a baj, kérjük a mentőszolgálat segítségét a 112-es egységes segélyhívó számon, illetve a mentősök kiérkezéséig a fővárosi Grigore Alexandrescu Sürgősségi Gyermekklinika toxikológiai osztályától is kérhetünk tanácsot. A toxikológiai osztály (021) 210.61.83-as és (021) 210.62.82-es telefonszáma a nap 24 órájában tárcsázható. A TOXAPEL 1999 óta működik, azzal a céllal, hogy segítséget nyújtson a szülőknek az elsősegélynyújtásban, amíg a mentőszolgálat kiérkezik, vagy amíg eljutnak bajba került gyermekükkel a kórházba.

Bumbuluţ Krisztina

 

Cookie