×
2022. 08 14.
Vasárnap
Marcell
31 °C
Borult idő
1EUR = 4.89 RON
1USD = 4.75 RON
100HUF = 1.24 RON
Szatmárnémeti

A fogaink is megsínylik a járványt

2020.05.21 - 11:12
Megosztás:
A fogaink is megsínylik a járványt
A páciensek és a fogorvosok is nehéz helyzetben vannak hetek óta. Először a rendelések szüneteltetése okozott gondot, most pedig nehéz beszerezni a tevékenységhez szükséges védőeszközöket.

A fogorvosi rendelőket és a fogászati kezelésre szorulókat egyaránt mélyen érinti a koronavírus-járvány nyomán kialakult szociális és gazdasági válság. A fogorvosi rendelők tevékenységét hetekre felfüggesztették a szükségállapot idején, csupán néhány sürgősségi eseteket ellátó rendelő nyithatott ki, erre az időszakra azonban a fogorvosok semmilyen támogatást nem kaptak. Most, a vészhelyzet idején kinyithatnak már ugyan a fogászatok, ellenben nagyon — néhány szakember szerint talán túlságosan is — szigorú szabályok és óvintézkedések mellett lehet ellátni a pácienseket. Ahhoz pedig, hogy a speciális szabályok szerint járjanak el, különböző védőfelszereléseket és fertőtlenítőszereket, eszközöket is be kell szerezni, amelyeknek nemcsak hogy az egekbe szökött az áruk, de továbbra is nehéz beszerezni ezeket. Ha sikerül megvásárolni ezeket az eszközöket, és úgy dönt egy rendelő, hogy újranyit, akkor a védőeszközök árát valahogyan pótolnia kell — ez pedig meglátszik a kezelésért felszámított összegen.

Ilyen körülmények között a Román Fogorvosi Kamara álláspontja szerint folyamatosan romlani fog a romániai lakosság orális egészsége, szövődmények alakulnak ki. A szükségállapot idején, amikor zárva voltak a rendelők, halasztani kellett rengeteg folyamatban lévő kezelést, sok beütemezett procedúrát már el sem végezhettek. A romániai lakosok eddig is a cseppet sem túl megtisztelő utolsó helyet foglalták el az Európai Unióban az orális egészségi állapotukat tekintve, s a jelen helyzet szerint ez sajnos a jövőben nemhogy javulni, hanem továbbra is romlani fog.

Sok hazai, köztük több Szatmár megyei fogorvosi rendelőben még mindig nem folytatják a rendelést a szakemberek — kivárnak, legalábbis a vészhelyzet végéig. Részben azért, mert komoly nehézségekbe ütköznek a védőfelszerelések és fertőtlenítőszerek beszerzésekor, részben pedig azért, mert ezek jelentősen meg is drágultak, az ezzel járó, a páciensekre eső költségeket pedig sok hozzájuk forduló nem tudná fedezni. Amint azt lapunknak elmondták, hatalmas drágulásokról van szó: az 5 literes fertőtlenítőszer, amit a járvány előtt 100 lejért szereztek be, most 150 lejbe kerül, a gumikesztyűk 300 százalékkal, a maszkok pedig 600 százalékkal kerülnek most többe. A fogorvosnak egyszer használatos védőruhát kell viselnie, ami 35 lejbe kerül áfa nélkül, vagy pedig a kezelést követően tetőtől talpig be kell fújnia a szakembert fertőtlenítőszerrel az asszisztensnek, és utána át kell törölnie, ahhoz, hogy ismét használni lehessen. Ez a módszer bár kétségkívül olcsóbb, egyben nagyon káros is. Szükség van a rendelőben egyszer használatos cipővédőkre is, az orvosnak pedig FFP2-es maszkot kell viselnie, ami 20 lejbe kerül darabonként — ezt egyébként négyóránként cserélni kell, különben elveszíti a szűrőképességét.

„A pácienst saját magától is meg kell védeni” — tudtuk meg, hiszen nemcsak a fogorvosnak, de a betegnek is kötelező egyszer használatos köpenyt viselnie, ami most átlagosan 12 lejbe kerül áfa nélkül, továbbá szüksége van cipővédőre, kesztyűre és kézfertőtlenítőre — ezeket szintén a fogászati rendelő kell hogy biztosítsa. Az általunk megkérdezett szakemberek szerint például az, hogy a páciens is viseljen eldobható köpenyt, egy eltúlzott döntés.

„Ha minden szabályt betartunk, akkor nagyon sokba fog kerülni a kezelés mellett felszámított költség, ha pedig csak egy részét — például újra fertőtlenítjük a védőruhát —, akkor is többe fog kerülni. Sajnos valóban felmegy így a kezelések ára” — magyarázta egy szatmári fogorvos, aki a jelen helyzetben még várakozik. Azt is elmondta, hogy ezt a várakozást nem mindenki engedheti meg magának, főként azok nem, akik nem saját, hanem bérelt rendelőben dolgoznak. Egy-egy ilyen rendelő bérleti díja 250–400 euró is lehet — ezen a héten például az egyik online apróhirdetési portálon ebben az árban mozogtak a kiadó helyiségek —, ezt pedig akkor is fizetni kell, ha a fogorvos nem fejt ki tevékenységet. A szatmári szakember elmondta, hogy sajnos azon sem csodálkozna, ha csődbe mennének fogorvosi rendelők.

Szigorú óvintézkedések

A rendelőkbe telefonon lehet bejelentkezni, azt pedig, hogy mennyire sürgős a beavatkozás, az orvos dönti el. A páciensnek felelnie kell egy sor kérdésre, amelyekből kiderül, hogy nincsenek-e a járványra jellemző tünetei, nincs-e karanténban, házi elkülönítésben — ez úgymond egy első járványtani szűrésnek felel meg.

A fogorvosoknak úgy kell szervezniük a rendelésüket, hogy a pácienseik lehetőség szerint ne találkozzanak egymással, és legyen elegendő idő két beteg között a megfelelő fertőtlenítésre. Ha mégis a várteremben kell várakoznia a soron következő páciensnek, akkor a várakozási idő ne haladja meg a 15 percet! A betegek között legalább 20 perces különbségnek kell lennie — a kezelt páciens távozása után legkevesebb 20 perc elteltével érkezhet a következő.

Előzetesen tájékoztatni kell a pácienst a biztonsági előírásokról, továbbá arról, hogy csak indokolt esetben érkezhet kísérővel: a gyermeket elkísérheti az egyik szülő, fogyatékkal élő vagy idős lakost egy hozzátartozója. A várótermet, amelyet minden páciens után fertőtleníteni kell, át kell rendezni úgy, hogy a felületek könnyen fertőtleníthető anyagból legyenek, az ülőhelyek 1,5–2 méter távolságra helyezkedjenek el, a folyóiratokat, játékokat és más tárgyakat pedig, amelyeket megérinthetnek a páciensek, és nehéz fertőtleníteni, el kell távolítani. A bejáratnál kézfertőtlenítő szert vagy fertőtlenítő papír zsebkendőket kell elhelyezni. Minden páciens személyes tárgyait nejlonzsákban kell elhelyezni. A rendelőkben biztosítani kell azt, hogy megfelelő mennyiségű fogászati anyag és fertőtlenítőszer álljon az orvos rendelkezésére.

Belépéskor mind a páciens, mind a kísérő egy klóralapú fertőtlenítőszerbe itatott lábtörlőn kell áthaladjon, majd a páciensnek és kísérőjének is megmérik a testhőmérsékletét, hogy kiszűrjék a lázas állapotot, ami utalhat koronavírus-fertőzésre. A maszk, cipővédő és az egyszer használatos köpeny viselése kötelező a páciensnek.

A fogorvosnak és asszisztensének be kell tartania a kézmosásra vonatkozó szabályt, védőruhát kell viselnie, steril eszközöket használnia, a rendelő felületeit pedig előzetesen fertőtlenítenie.

Az egyszer használatos, speciális sebészeti maszkot minden páciens után cserélni kell. Kötelező a védőszemüveg vagy az arcpajzs használata, amelyeket, ha nem egyszer használatosak, minden páciens után fertőtleníteni kell.

A rendelet előírja a kézi eszközök előnyben részesítését, továbbá hogy a forgó eszközöket — például turbina — óvatosan, a legkisebb vízsugárral kell használni, hogy ne terjesszék a vírust a levegőben. Ha elengedhetetlen az alkalmazásuk, a pácienst a rendelés végére kell beosztani.

Minden páciens után fertőtleníteni kell minden felületet — a rendelő minden részét, a kilincseket és a villanykapcsolókat is, továbbá a védőöltözet minden darabját. Az egyszer használatos felszerelést, anyagokat az erre a célra kijelölt szeméttartókban kell tárolni. A rendelőket UV-lámpával kell sterilizálni — ez egy átlagos, nagyjából 20 négyzetméteres rendelőben nagyjából egy órát vesz igénybe.

Ha a rendelőkben nem tudják biztosítani az előírások betartását, akkor ezekben nem lehet tevékenységet folytatni.

Bumbuluţ Krisztina

3 ezrelék fölött a megye fertőzöttsége
A legfrissebb tájékoztatás szerint Szatmár megyében az elmúlt 24 órában összesen 143 új koronavírusos esetet regisztráltak, ezzel pedig megyénk fertőzöttségi szintje átlépte a 3,04 ezreléket.
Egészségügyi minisztérium: 1939 koronavírusos megbetegedést jelentettek az elmúlt 24 órában
A legutóbbi tájékoztatás óta 1939 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában, több mint 17 ezer teszt eredményének feldolgozása nyomán; 221-en újrafertőződött betegek - közölte vasárnap az egészségügyi minisztérium.
Egészségügyi minisztérium: 3100 koronavírusos megbetegedést jelentettek az elmúlt 24 órában
A legutóbbi tájékoztatás óta 3100 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában, több mint 27 ezer teszt eredményének feldolgozása nyomán; 383-an újrafertőződött betegek — közölte szombaton az egészségügyi minisztérium.
Cookie