×
2021. 10 21.
Csütörtök
Orsolya
20 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.25 RON
100HUF = 1.36 RON
Belföld

A fiatalok 23%-ának nincs érettségi diplomája

2021.02.24 - 09:43
Megosztás:
A fiatalok 23%-ának nincs érettségi diplomája
Évről évre csökken a sikeresen érettségizők aránya országszerte. Az elmúlt 17 évben érettségire jelentkező 3 027 221 fiatalból 696 643-an nem szereztek érettségi diplomát. Az érettségi a továbbtanulás és a munkaerőpiacon való elhelyezkedés miatt fontos.

Érdekes tanulmányt készítettek az edupedu.ro munkatársai az érettségi sikerességéről a tanügyminisztérium adataira hivatkozva. A közzétett dokumentumokból kiderül, hogy az elmúlt 17 évben közel 700 ezer romániai diáknak nem sikerült megszereznie az érettségi diplomát. Országos viszonylatban a 2004–2020 közötti időszakban 3 027 221 fiatal iratkozott be az érettségi vizsgára, azonban közülük 2 014 271-en abszolválták a vizsgát és szerezték meg az érettségi diplomát első nekifutásra, további 316 307 végzősnek a pótvizsgák alkalmával sikerült átmenő jegyet elérnie az érettségin, azonban 696 643-nak, azaz a jelentkezők 23 százalékának eddig nem sikerült az érettségije. Három ok miatt nem sikerült az érettségi az arra jelentkezőknek: meg sem jelentek a vizsgán, bár beiratkoztak, 6-osnál kisebb átlagot értek el, vagy különböző okok miatt kizárták őket a vizsgáról.
Évről évre csökken a sikeresen érettségizők aránya országszerte, így megyénkben is. Az elmúlt években a sikerességi arány megyénkben 60–70 százalék körül mozgott a nyári vizsgaszesszión, mely kicsit javult a pótvizsgák alkalmával. És hogy miért is fontos az érettségi oklevél? Mert az egyetemek elvégzése nem lehetséges abszolvált érettségi nélkül, de egy jobb munkahely betöltéséhez is elengedhetetlen az érettségi megléte. Bár azt is el kell ismerni, hogy az elmúlt években a megyénkbeli vállalkozások több szakmunkást keresnek, ezért is támogatják a szakoktatást és a duális képzési formát, mert nagyon nehéz jó szakmunkást találni, miközben diplomásokkal Szamost lehetne rekeszteni, mondogatják sokszor. Abban lassan sokan egyetértenek, hogy egy jó szakmunkást jobban megfizetnek, mint egy diplomával rendelkező személyt. A fiatalok körében mégsem túl vonzó a szakképző iskola, még mindig az elméleti osztályokba vágynak a nyolcadik osztályt elvégző gyerekek. S bár az Európai Unió is a szakosztályok indítását támogatja, a gyerekek és szüleik opcióit nem lehet figyelmen kívül hagyni.
A mostani végzősök már javában készülnek az érettségi vizsgára, a tanárok folyamatosan számon kérik tőlük az eddig tanultakat, és igyekszenek a leghatékonyabban felkészíteni őket az előttük álló megmérettetésre, melyet a 2020. augusztus 31-én kibocsátott 5453-as tanügyminiszteri rendelet alapján szerveznek meg, ám a tételek kidolgozásakor figyelembe veszik a koronavírus-járvány okozta fennakadásokat is az online oktatás miatt.


Sógor Beáta

 

Kovács: Gúnyt űztek a versenyvizsga jelentkezőiből
Felháborodásának adott hangot Nagykároly polgármestere, Kovács Jenő a múlt héten megtartott iskolaigazgatói és aligazgatói versenyvizsgával kapcsolatban.
50,3%-os átmenési arány Szatmáron
A pénteki iskolaigazgatói és aligazgatói versenyvizsga írásbeli próbáján országosan a jelentkezők 65,8%-a ért el legalább 7-est; a szatmári jelentkezők 50,3%-a kapott átmenő jegyet.
Szimultán osztály: szükséges rossz?
A romániai diákok 10%-a szimultán osztályban tanul, ezek 92%-a pedig vidéken található, számol be az edupedu.ro a tanügyminisztériumtól kapott információkra alapozva. Szakemberek szerint a szimultán osztályok is segítenek az iskolaelhagyás visszaszorításában.
Cookie