×
2021. 11 27.
Szombat
Virgil
5 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.39 RON
100HUF = 1.34 RON
Egészség

A diagnózist orvos állítja fel

2021.10.05 - 16:30
Megosztás:
A diagnózist orvos állítja fel
Ha gyermekük állapota nem javul, újból fel kell venni a kapcsolatot az orvossal (Fotó: DigitalVision)
A közönséges vírusfertőzések adják ezen az őszön a megbetegedések jelentős részét, viszont enyhe tünetek esetén sem szabad kizárni a SARS-CoV-2-fertőzés lehetőségét. A járványügyi előírások célja, hogy a fertőzést más gyermekek, családtagok, pedagógusok ne kaphassák el.

Gyakran nehéz eldönteni, hogy mikor engedhetjük vissza egy betegség után gyermekünket közösségbe. Ebben próbálnak segítséget nyújtani a Robert Koch Intézet és a Német Gyermek- és Fiatalkori Orvostudományi Szövetség ajánlásait is alapul véve a Magyar Gyermekorvosok Társaságának tagjai, akik egy hasznos, magyar nyelvű tájékoztatót közöltek a napokban a szülők, nagyszülők támogatására.
A legfontosabb szabály, melyet a járvány előtt is évről évre kihangsúlyoztak a Szatmár megyei családorvosok és gyermekorvosok is: beteg gyermeket, tanulót, ha bágyadt, gyenge, rossz közérzetű, lázas, köhög, fáj a torka, a füle, emésztési problémái vagy bizonytalan eredetű kiütései vannak, nem szabad közösségbe vinni. Az észlelt tüneteket, panaszokat a családorvosnak vagy gyermekorvosnak kell jelezni a vele egyeztetett úton, például telefonon.
Az enyhe, maguktól gyógyuló fertőzések esetén — enyhe megfázás, kizárólagos orrfolyás, enyhe köhögés vagy 3 napnál rövidebb ideig tartó betegség után —, ha a gyermek általános állapota jó, és az orvos is úgy ítéli meg, nem feltétlenül szükséges személyes vizsgálat, valószínűleg telefonon is tud tanácsot adni. Ha gyermekük állapota nem javul néhány napon belül, vagy az előzőekben leírtaknál súlyosabb tünetek jelentkeznek, mindenképp konzultáljanak gyermekorvosukkal! A betegség diagnózisát mindig orvos állítja fel. 
A COVID-19-járvány kapcsán, amelyik gyermeknél az alábbiak közül akár csak egy tünet is fennáll, orvossal történő egyeztetés alapján otthoni elkülönítés szükséges: láz, köhögés, nehézlégzés, hirtelen kezdetű szaglásvesztés, ízérzés zavara vagy hiánya — ezt kihangsúlyozandó a Háziorvosok Országos Szövetsége (SNMF) még kampányt is indított.

Valeriu Gheorghiţă: 45 egészségügyi intézmény és 135 oltóközpont van felkészülve az 5-11 évesek beoltására
A hatóságok negyvenöt egészségügyi intézményt és 135, Pfizer-BioNTech vakcinát használó oltóközpontot azonosítottak, amelyek alkalmasak lehetnek az 5 és 11 év közötti gyerekek immunizálására - közölte kedden Valeriu Gheorghiţă, a lakosság beoltását koordináló országos testület (CNCAV) vezetője.
Az 5-11 éves gyerekek biztonságos immunizálásához elengedhetetlen terméket hagyott jóvá a CNSU
A koronavírus elleni oltáshoz nélkülözhetetlen termékkategóriát hagyott jóvá kedden az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU).
10 évesnek lesz gyermeke
Gyermeket vár egy 10 éves Tulcea megyei kislány — az anyja szerint csak játszott egy fiúval.
Cookie