×
2021. 04 17.
Szombat
Rudolf
2 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.92 RON
1USD = 4.11 RON
100HUF = 1.36 RON
Vidék

A deportáltakra emlékeznek vasárnap Kaplonyban

2021.01.16 - 11:06
Megosztás:
A deportáltakra emlékeznek vasárnap Kaplonyban
Archív felvétel / Fotó: Anziksz.com - Czumbil Valter
A deportáltak, az egykori fiatalok szenvedésére emlékeznek vasárnap Kaplonyban.

Szatmár megye viszonylatában erről a településről hurcolták el „egy kis munkára”, azaz málenkij robotra a második legtöbb személyt, több mint 350 embert. Ugyan sokuk ott maradt, de a hitüknek is hála a többségük hazajött. Ma már kevesen élnek közülük, ennek ellenére értük, az ott maradtakért, továbbá az ínséget itthon megszenvedőkért szentmiseáldozatot mutatnak be vasárnap 10 órai kezdéssel. Amióta lehet, minden évben misét mutatnak be értük a kaplonyi Szent Antal-templomban. A szertartás után fiatalok naplórészleteket olvasnak fel; a cél, hogy ők is jobban megértsék, átérezzék eleik szenvedéseit. A templom mellett lévő emlékműhöz vonulnak a továbbiakban a résztvevők, és főt hajtanak az áldozatok emléke előtt, illetőleg koszorút helyeznek el a községi emlékmű talapzatánál. Az idei rendezvényt a Német Demokrata Fórum helyi szervezete mellett a Fényi István Általános Iskola, illetőleg Kaplony Község Polgármesteri Hivatala szervezi.

SZFÚ

Kihelyezett műszaki ellenőrzést vállal a Román Autó-nyilvántartó
Amennyiben szükség van rá, májusban ismét kihelyezett műszaki ellenőrzést végez Kaplonyban a Román Autó-nyilvántartó (RAR) Szatmár megyei kirendeltsége. A lehetőség iránti érdeklődést, részvételi szándékot Csizmár Antal Tamás alpolgármesternek kell jelezni.
Látványterv már van a kaplonyi új községházáról
Sokáig már nem lehet odázni, komolyan hozzá kell látni ahhoz, hogy Kaplonynak új hivatali épülete legyen. Bár a munkavégzéshez szükséges pénzügyi háttér előteremtése még az illetékeseknek is fejtörést okoz, az általános vélemény az, hogy sokáig már nem lehet várni.
Ünnepi műsorral készültek Kaplonyban
A járványügyi előírásoknak megfelelően szerény ünnepséget tartottak tegnap Kaplonyban nemzeti ünnepünk alkalmából.
Cookie