×
2022. 05 27.
Péntek
Hella
26 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.94 RON
1USD = 4.61 RON
100HUF = 1.26 RON
Belföld

A cél napi 15 ezerre növelni a napi tesztelési kapacitást

2020.05.05 - 08:06
Megosztás:
A cél napi 15 ezerre növelni a napi tesztelési kapacitást
Jelen pillanatban napi 11 ezer koronavírusteszt elvégzésére van kapacitás a romániai központokban - nyilatkozta hétfő esti sajtóértekezletén Ludovic Orban.

A koronavírus-teszteket 'szükség szerint végeztük, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlatait figyelembe véve', jelentette ki hétfőn Ludovic Orban kormányfő, hozzátéve, a százezer lakosra eső 4,1 elhalálozással Románia 'a sor végén helyezkedik el a fejlett országokhoz viszonyítva'.

A miniszterelnök szerint a cél több mint 15 ezerre növelni a napi tesztelési kapacitást.

Orban szerint jelenleg 60 tesztelőközpont működik az országban, további 17 esetében pedig folyamatban van az akkreditációs eljárás.

'Tudom, hogy nagyon sokszor mondták már azt, hogy amiatt van kevés esetünk, mert keveset tesztelünk, de mi ezekre a megalapozatlan kijelentésekre mindig azt válaszoltuk, hogy mi szükség szerint végezzük a teszteket, a WHO ajánlásai alapján, amelyet az Európai Bizottság is támogat és az egészségügyi minisztérium követ. E mellett sok más mutató is van, amellyel mérni lehet a járvány elterjedését' - magyarázta Orban a Victoria-palotában tartott sajtótájékoztatón.

Orban szerint az egyik ilyen mutató az intenzív osztályon kezelt fertőzöttek száma, és Romániában ez a szám még soha nem haladta meg a 260-at. A másik mutató az elhalálozások száma: míg Romániában ez a szám százas értekű, körülbelül 800 eset, addig Spanyolországban például 25.264 a halálos esetek száma, Franciaországban, ahol február 26-án csak 12 koronavírus-eset volt, most 24.895 az elhalálozottak száma, a fertőzőtteké pedig 168.000, nem is beszélve Belgiumról, ahol a legmagasabb a százezer lakosra eső halálesetek száma, mutatott rá Orban.

Azt mondta: Románia nem volt felkészülve egy világjárványra, nem rendelkezett stratégiai készletekkel sem védőfelszerelésekből, sem gyógyszerekből, sem egyéb szükséges anyagokból.

Hozzátette: ezt az állapotot "sikeresen meghaladták", és hogy a "dolgok jelenleg ellenőrzés alatt vannak", amit az is bizonyít, hogy 'megengedhetik maguknak', hogy más országokat segítsenek.

Kifejtette: a járvány elleni küzdelem hatékonyságának növelése érdekében bevonták a munkába a rezidens orvosokat, kétezer új alkalmazottat vettek fel a közegészségügyi igazgatóságokhoz és a mentőszolgálathoz, javították a kórházak menedzsmentjét.

Több mint 115 ezer magánszemélynek van legálisan fegyvere Romániában
Országos szinten több mint 115 000 engedéllyel rendelkező magánszemély mintegy 225 000 halálos és nem halálos fegyvert birtokol, ugyanakkor több mint 2300 jogi személy birtokában csaknem 30 000 halálos és nem halálos fegyver van — számolt be hétvégi sajtótájékoztatóján a Román Rendőrség fegyverekkel, robbanóanyagokkal és veszélyes anyagokkal foglalkozó főigazgatóságán belül működő fegyverzeti szolgálat vezetője.
Egészségügyi minisztérium: 1939 koronavírusos megbetegedést jelentettek az elmúlt 24 órában
A legutóbbi tájékoztatás óta 1939 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában, több mint 17 ezer teszt eredményének feldolgozása nyomán; 221-en újrafertőződött betegek - közölte vasárnap az egészségügyi minisztérium.
Egészségügyi minisztérium: 3100 koronavírusos megbetegedést jelentettek az elmúlt 24 órában
A legutóbbi tájékoztatás óta 3100 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában, több mint 27 ezer teszt eredményének feldolgozása nyomán; 383-an újrafertőződött betegek — közölte szombaton az egészségügyi minisztérium.
Cookie