×
2021. 04 17.
Szombat
Rudolf
2 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.92 RON
1USD = 4.11 RON
100HUF = 1.36 RON
Belföld

A büntetőjogi ítéletek többé nem hirdethetők ki indoklás nélkül

2021.04.07 - 20:25
Megosztás:
A büntetőjogi ítéletek többé nem hirdethetők ki indoklás nélkül
Románia Alkotmánybírósága szerdán úgy döntött, hogy a bírói ítéletet annak kihirdetésekor meg kell indokolni. A bírói döntés utólagos megindoklása sérti az elítélt személy igazságszolgáltatáshoz és tisztességes bírósági eljáráshoz való jogát - közölte a testület az Agerpres hírügynökséggel.

Az alkotmánybíróság ezzel helyt adott a büntetőeljárási törvénykönyv azon cikkelye ellen benyújtott óvásnak, amely azt írta elő, hogy a bírói ítéletek indoklását az ítélet kimondása után legtöbb 30 napon belül meg kell fogalmazni.

A büntetőeljárási gyakorlat eddigi formájában - vagyis úgy, hogy az indoklás a büntető ítélet kihirdetése után született meg - sértette az alapvető emberi jogokat és szabadságokat, az egyén igazságszolgáltatáshoz és tisztességes bírói eljáráshoz való jogát. A bírói ítélet végrehajtása úgy, hogy annak megindoklása még nem látott napvilágot, sérti a személyes szabadsághoz, biztonsághoz és emberi méltósághoz való alkotmányos elveket, amelyek a jogállam alapvető értékei - érvel a CCR.

Következésképpen a bírói ítéletet annak kihirdetése napján kell megszövegezni és megindokolni - szögezi le az alkotmánybíróság.

A 30 napos határidőt általában nem tartották be a bírói testületek. Megtörtént az is, hogy a bírák az ítélet kihirdetése után egy évvel indokolták meg döntésüket - derül ki a tájékoztatásból.

AGERPRES

Életfogytiglani fegyház a kettős gyilkosságért
A Szatmár Megyei Törvényszék bírái életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélték Pinte Marint, aki 2019. december elején egy kiskalapáccsal verte agyon két áldozatát Felsőberekszón 900 lejért és 3300 euróért.
Mindössze 2,6 év börtön az erőszakolónak
Két év hat hónap letöltendő börtönbüntetésre, és 10 000 lejnyi erkölcsi kártérítés fizetésére ítélték a bírák az 53 éves I. B.-t, aki 2018 januárjában, a gyermekvédelmi felügyelőség alkalmazottjaként megerőszakolt egy 19 éves, súlyos pszichés zavarokkal küszködő lányt, a nagykárolyi pszichés betegségekben szenvedő felnőttek otthonának lakóját.
Alkotmánysértőnek bizonyult a Román Forradalom Intézetének felszámolása
Alaptörvénybe ütközőnek minősítette a bukaresti alkotmánybíróság szerdán a Ion Iliescu volt államfő által vezetett Román Forradalom Intézetének (IRR) megszüntetéséről rendelkező jogszabályokat.
Cookie