×
2022. 08 14.
Vasárnap
Marcell
31 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.89 RON
1USD = 4.75 RON
100HUF = 1.24 RON
Vidék

A büdzsé módosításáról döntöttek a kaplonyi tanácsosok

2021.07.21 - 19:00
Megosztás:
A büdzsé módosításáról döntöttek a kaplonyi tanácsosok
Új munkagépet vásárolna a kaplonyi önkormányzat / Fotó: Magánarchívum
Nem volt vitáktól mentes a Kaplonyi Helyi Tanács legutóbbi ülése, de minden napirendi pont esetében sikerült a lakosság javát szolgáló döntéseket hozni, tudtuk meg a polgármestertől.

Az idei év költségvetésének módosítása volt a július 15-én megtartott rendes havi tanácsülés központi témája. Pénzt különítettek el az esetlegesen leendő hivatali épület területrendezésére, mezőgazdasági utak kövezésének megtervezésére, teqballasztalok vásárlására, kulturális rendezvények szervezésére — tájékoztatott Megyeri Tamás Róbert, Kaplony község polgármestere.

Megyeri elmondta, hogy a tanácsülés keretében határoztak arról, hogy további 150 ezer lejt különítenek el az egyházak számára: erre pályázniuk kell, és még idén, a harmadik negyedév kezdetén megkapják a pénzt egy-egy sikeres pályázat eredményeként. Az az elképzelése ugyanis a tanácsnak, hogy anyagilag is igyekszik hozzájárulni a községi temető körül lévő parkolási gondok megoldásában. A római katolikus közösség a temető egy részét felajánlotta arra a célra, hogy oda ligetes parkolót alakítsanak ki. A több mint harminc parkoló persze nem oldaná meg minden esetben a parkolási nehézségeket, azonban lényegesen könnyítene azokon.

Kaplonyban ugyanis az a gond, hogy november elsején egész egyszerűen a temetőtől sok száz méterre sincs üres hely, ezen azonban jelenleg nem nagyon lehet változtatni. A vita rendjén az ellenzéki frakció sérelmezte, hogy úgymond „más területére” ruház be ismét a helyhatóság. A többség azonban azt az álláspontot vallotta, hogy a temető mindahány kaplonyi tulajdona, és igenis önkormányzati feladat gondoskodni annak állapotáról is.

Külön napirendi pontként döntöttek a folyó év második negyedéves költségvetési beszámolójának elfogadásáról, illetve a tartalékalap átcsoportosításáról. A leendő hivatal telekkönyvi bejegyzésének módosítására, a tervezésre különítettek el pénzalapot. Kaplony község készül továbbá a mezőgazdasági utak kövezésére. A tervezés megvalósítására is szánnak pénzt — az erről szóló indítványra rá is bólintott valamennyi testületi tag. Az egyebek napirendi pont során több téma is felmerült a július havi rendes közgyűlés keretében. Szó esett például arról, hogy egy új munkagépet vásárolna a kaplonyi önkormányzat, mivel a mostani már igencsak elhasználódott. A testület árajánlatok összegyűjtését kérte, viszont elviekben a vásárlás mellett döntött.

A szúnyogirtást is megrendelte a vezetőség a testület határozatának értelmében. Mint elhangzott, amennyiben nem lesz hatékony a mostani, közúti irtás, akkor a közeljövőben meg fogják rendelni a légi irtást is. Javában zajlanak a karbantartási munkálatok a községi óvodában — erről is beszámolt a testületnek a vezetőség. A testület utólagos jóváhagyásával a jelenlegi hivatal dísztermét szépítették: vásároltak egy új, a korábbinál szebb csillárt, illetve légkondicionáló berendezést üzemeltek be abban a teremben is. Több polgári esküvőt is tartottak ugyanis a hivatal dísztermében, és eleddig igencsak izzadtak a részvevők.

Még tavaly elhatározta a tanács, hogy Tempfli Imre atyára mint a község díszpolgárára tekint. Idén augusztus 1-jén fogják ünnepélyes keretek között átadni neki a díszpolgári oklevelet, emlékérmet, és ekkor állítják ki először a község könyvét, amelybe a határozat értelmében a díszpolgárokról rónak fel egy-egy bekezdést — tette hozzá Megyeri Tamás Róbert.

hirek/2021/julius/21/megyeri-tamas-1.jpg
Megyeri Tamás Róbert polgármester / Fotó: Magánarchívum

Elek György

Megújul a kaplonyi kultúrház
Bár konkrét időpontot még nem tudni, egy biztos: a kaplonyi önkormányzat megpályázta a helyi kultúrotthon felújítását és kibővítését, amelyhez már a szükséges tervek is elkészültek a napokban.
Önkéntes véradás Kaplonyban
Kaplony Község Polgármesteri Hivatala önkéntes véradási akcióról szóló hirdetésére több mint negyven helyi lakos jelentkezett, ám végül csak harmincan vehettek részt a programban, ugyanis voltak, akiket különböző egészségügyi okok miatt eltanácsoltak.
Kaplony – Loki: gólgazdag meccs
Közel háromszázan voltak kíváncsiak a szombaton megrendezett Loki-ünnepre Kaplonyban, ahol a helyi öregfiúk mérkőztek meg a sokszoros magyar bajnokcsapat, a Debreceni Vasutas Sport Club egykori játékosaival — a mérkőzés végeredménye 5–5 lett.
Cookie