×
2022. 05 21.
Szombat
Konstantin
21 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.67 RON
100HUF = 1.29 RON
Jegyzet

A bőségben elvész a lényeg

2021.09.17 - 18:16
Megosztás:
A bőségben elvész a lényeg
A 2020-as év bezártsága után az idei év a kibontakozás, az újrakezdés éve volt. Mindenki igyekezett pótolni a mulasztásokat, elkezdődött a közösségi rendezvények szervezése: nyaralások, mindenféle találkozók, falunapok, csoportos kirándulások, szórakoztató és kulturális rendezvények…

Közben érkeznek a hírek, hogy nő a fertőzöttek száma, itt a járvány negyedik hulláma. Az eddig eltelt járványidőszak tapasztalatai arra engednek következtetni, hogy nagyon sok az ellentmondás, ezek nagy része pedig különböző érdekekre épül. Mint mindenre, a jelenkori társadalomra, a koronavírussal kapcsolatos dolgokra is rátelepedett a politika. Minden pártnak megvannak a virológus szakemberei, akik úgy magyarázzák a történéseket, ahogy az illető párt érdekei megkívánják. Mintha ezek a szakemberek nem ugyanazt tanulták volna sokszor ugyanazon az egyetemen, ugyanazon az évfolyamon, ugyanazoktól a tanároktól. A politikusok — akik állítólag szakemberek kutatásaira és megállapításaira hivatkoznak — folyton a vírusveszélyről nyilatkoznak, s közben engedélyeznek tömegrendezvényeket, amelyekre oltási igazolvánnyal lehet bemenni, melynek megszerzése ma már nem okoz különösebb gondot. Ott őrjöngenek az oltási igazolvánnyal rendelkezők a koncerteken, a médiában pedig rendszeresen elhangzik, hogy az oltottak is ugyanúgy elkapják és terjesztik a vírust, mint az oltatlanok.

Ott voltam hétfőn a tanévnyitón, melyen nagy szigorúsággal próbálták betartatni a járványvédelmi szabályokat. A szülők nem mehettek be az osztályokba, az iskola udvarára is csak korlátozott számban lehetett bejutni, az iskola előtt viszont nagy tömegek tömörültek egybe, a járókelők alig tudtak áthatolni a tömegen, nem voltak szabályok, nem lehetett tenni semmit, hogy a minimális távolságot betarthassák a szülők, a diákok és a pedagógusok. Alig kezdődött el az új tanév, máris elkezdődött az iskolák bezárása. A diák nem mehet az iskolába, de elmehet koncertekre és más közösségi rendezvényekre. Mintha az iskola — ahol vannak eszközök és lehetőségek a szabályozásra —, nagyobb fertőző góc lenne, mint a koncert vagy a falunap.

Ha a virológiát tudományként kezeljük, akkor a virológusoknak nem lehet egymástól teljesen eltérő véleményük. Ha az oltás segít a járvány megszüntetésében, akkor nem lehetnek oltáspártiak és oltásellenesek. Hogy mi az igazság, azt nem a közösségi oldalakról kellene megtudni, hanem a virológusoktól, akik politikai hovatartozástól függetlenül, szakmai érvekre alapozva kellene nyilatkozzanak. Az információk bőségében elvész a lényeg, ami nem a megoldáshoz vezet, hanem a problémák számát növeli.

Elek György

Tilos az elkövetkező időszakban esküvőket, keresztelőket, ünnepségeket tartani
Tilos az elkövetkező időszakban esküvőket, keresztelőket, ünnepségeket tartani mind kül-, mind beltéri helyszíneken - közölte kedd esti sajtóértekezletén Raed Arafat államtitkár.
Cookie