×
2020. 09 19.
Szombat
Vilhelmina
18 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.86 RON
1USD = 4.10 RON
100HUF = 1.35 RON
Egészség

A beteg gyermekeket otthon kell tartani

2020.09.16 - 10:06
Megosztás:
A beteg gyermekeket otthon kell tartani
Elkezdődött a 2020/2021-es tanév, közösségben pedig ilyenkor mindig terjedni kezdenek a megszokott, felső légúti tüneteket okozó vírusok. Az új koronavírus jelenléte azonban idén új kihívások elé állít mindenkit. A szakemberek ajánlásait közöljük.

Szeptember 14-én elkezdődött az új tanév Romániában. A Francia Gyermekorvosok Szövetsége egy útmutatót közölt arról, mi a teendő, ha az iskolás vagy óvodás gyermek tüneteket mutat, a hasznos tájékoztatót pedig az RMDSZ koronavírus-járvánnyal kapcsolatos tájékoztató oldala is közzétette. Az ajánlás szerint, ha a gyermeknek 38 fok fölé megy a láza, köhögés, hányás, hasmenés tüneteket észlel magán, semmiképp se menjen közösségbe.

Hat év alatti gyermek esetében, ha az állapota nem aggasztó, és a tünetek nem tartanak tovább három napnál, a háziorvos által kiállított igazolással a gyermek visszatérhet a közösségbe, miután meggyógyult. Amennyiben a tünetei tovább tartanak három napnál, a szülőnek értesítenie kell a háziorvost. Arról is tájékoztatni kell az orvost, hogy a gyermek környezetében van-e fertőzött személy. Amennyiben fertőzésgyanús, az orvos tesztelést ír elő. Ha ennek eredménye negatív, gyógyulás után a gyermek visszatérhet a közösségbe, ha viszont pozitív, 14 napig tilos iskolába vagy óvodába mennie. Ha tünetmentes, a gyermek 14 nap után visszatérhet a közösségbe. Nem szükséges megismételni a PCR-tesztet, viszont a háziorvos által kiállított orvosi igazolás kötelező. Hat év fölötti gyermek esetében ugyanez az eljárás, kivéve, hogy tünetek esetén azonnal tájékoztatni kell a háziorvost. Általános szabály, hogy ha egy gyermek egy igazoltan koronavírus-fertőzött szoros kontaktja, és a láz miatt rossz a közérzete, azonnal tájékoztatni kell az orvost.

A magyarországi Alapellátó Gyermekorvosok Tudományos Társaságának több szakembere — dr. Kutas Katalin, dr. Onozó Beáta, dr. Karászi Éva és dr. Erlaky Hajna — szintén összeállított egy tájékoztató anyagot, útmutatásul az elkövetkező, bizonytalan időszakra.

Mint írják, minden szeptemberben, ahogy a gyerekek bekerülnek a közösségbe, pár nap múlva megnő a betegségek gyakorisága, melyek eddig többnyire egyszerű felső légúti vírusos megbetegedések voltak. Aztán az idősebb gyerekek légúti flórája összehangolódik, és békésebb időszak következik. A kisebbek még kevés kórokozóval találkoztak, ezért általában többször betegek, aztán, ahogy az immunrendszerük megtanulja a leggyakoribb kórokozók kivédésének a titkát, előbb-utóbb náluk is lecseng ez az időszak. Ebben az évben viszont az új koronavírus jelenléte, az emelkedő esetszámok új kihívások elé állítanak mindenkit. A gyerekek új koronavírus okozta fertőzése az esetek döntő többségében tünetszegényen, néha tünetmentesen zajlik, ennek ellenére a tünetek jelentkezése előtti két napban és a tünetek megjelenését követő pár napban át tudják adni a kórokozót.

A magyar gyermekorvosok tájékoztatása szerint jelenleg nem áll a szakemberek rendelkezésére olyan specifikus tünet vagy fizikai vizsgálattal (amit a gyermekorvos el tud végezni) megállapítható eltérés, ami egyértelműen segít eldönteni, hogy ki beteg a koronavírus miatt, és ki a régi, jól megszokott vírusok miatt. A fiataloknál, felnőtteknél oly jellemző, sokszor első tünetként jelentkező íz- és szaglásvesztés vagy -változás a gyerekeknél kevésbé észlelhető. Ráadásul jó lenne nem adni esélyt a koronavírusnak a terjedésre: azokat, akik hordozzák, otthonukban gyógyítani anélkül, hogy akár útközben, akár a rendelőben találkoznának olyanokkal, akiknek továbbadhatnák a kórokozót — írják a szakemberek.

Előzzük meg a terjedést!

Előzzük meg a kórokozó továbbterjedését: ha valakinek olyan tünete jelentkezik, melyet akár az új koronavírus is okozhat, gyanús esetnek számít, tehát járjunk el úgy, mintha az lenne az ok, amíg az ellenkezője be nem bizonyosodik. Ezek a tünetek: láz, köhögés, nehézlégzés, hirtelen kezdődő szaglásvesztés vagy az ízérzéskelés hiánya, zavara, hasmenés, izomfájdalom, orrfolyás, orrdugulás, fáradtság.

Akinél a felsorolt tünetek jelentkeznek, ne menjen közösségbe! Ha nem otthon jelentkeznek a tünetek, vegye fel a maszkját, és a legkevesebb emberrel való szoros kontaktust biztosító útvonalon menjen haza! Ha kicsi a gyermek, a lehető legrövidebb időn belül haza kell vinni, ha pedig másokkal is találkozunk útközben, figyeljünk oda a kétméteres távolság tartására és a maszkviselésre! A kicsi állapotáról azonnal értesítsük telefonon a családorvost! Igazolt koronavírus-fertőzés esetén telefonon vagy e-mailben értesíteni kell a gyermek óvodáját, iskoláját.

 

 

Iohannis: Bár nem könnyű, de szükséges a tanév elkezdésére vonatkozó döntés
Bár nem könnyű, de 'korrekt és szükséges' a tanév elkezdésére vonatkozó döntés - jelentette ki szerdán Klaus Iohannis államelnök.
Tömbösített órák, csúsztatott szünetek — a szaktárca tanévkezdési útmutatásai 
Az órarend tantárgyak szerinti tömbösítésével és az órák közti szünetek csúsztatásával próbálják csökkenteni a koronavírus-fertőzés terjedését a szeptember 14-én kezdődő új tanévben.
A kormány prioritása védőmaszkokat biztosítani a nehéz helyzetben élő családok gyermekeinek
A kormány számára elsődleges fontosságú feladat iskolakezdésre védőmaszkokat biztosítani a nehéz helyzetben levő családokban élő gyermekek számára - nyilatkozta hétfőn Ludovic Orban miniszterelnök.
Cookie