×
2022. 05 27.
Péntek
Hella
26 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.94 RON
1USD = 4.61 RON
100HUF = 1.26 RON
Belföld

A bankok körülbelül 270.000 kérést regisztráltak a havi hiteltörlesztés fizetésének felfüggesztésére

2020.05.05 - 18:46
Megosztás:
A bankok körülbelül 270.000 kérést regisztráltak a havi hiteltörlesztés fizetésének felfüggesztésére
A bankok körülbelül 270.000 kérést regisztráltak a havi hiteltörlesztés fizetésének felfüggesztésére, ezeknek többsége fogyasztói hiteleket érint, jelentette be kedden Florin Cîţu pénzügyminiszter.

A kérések egy részét a kormány által kiadott sürgősségi rendelet alapján, más részét a bankok által meghirdetett programok alapján nyújtották be a kérvényezők, mutatott rá sajtótájékoztatóján a pénzügyminiszter.

A 270.000 kérésből 170.000-et hagytak jóvá a bankok. A kérések többsége fogyasztói hiteleket érint, de vannak köztük cégek által felvett hitelek, illetve jelzálogkölcsönök is, számolt be a miniszter.

Hozzátette, az óvások száma nem nagy, és minden egyes óvást továbbítanak ellenőrzés végett a jegybankhoz és a Bankok Romániai Egyesületéhez, hogy kiderüljön, történt-e visszaélés, vagy hogy miként lehet megoldani a problémát.

A március végén elfogadott sürgősségi kormányrendelet értelmében legfennebb kilenc hónapra, de legkésőbb december 31-éig felfüggeszthető a banki hitelek törlesztése. Ez nem ró pluszköltséget a hitelfelvevőre, a hitel futamideje azonban meghosszabbodik a felfüggesztés időtartamával. A jogszabály azt is előírja, hogy a törlesztés felfüggesztésének időszakában esedékes kamatot nem írják hozzá a tőketartozáshoz.

A jogszabály értelmében azok a hitelesek élhetnek a hiteltörlesztés felfüggesztésének lehetőségével, akiknek nincs 90 napnál régebbi hiteltartozásuk.

Ahhoz, hogy élhessenek a törlesztés felfüggesztésének lehetőségével a hiteleseknek - kivéve a természetes személyeket - küldeniük kell a banknak egy felelősségvállalási nyilatkozatot, amelyikből kiderül, hogy a folyó hónapban legalább 15 százalékkal visszaestek a bevételeik az előző két hónap átlagához képest a koronavírus-járvány előidézte helyzet miatt.

Egészségügyi minisztérium: 1939 koronavírusos megbetegedést jelentettek az elmúlt 24 órában
A legutóbbi tájékoztatás óta 1939 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában, több mint 17 ezer teszt eredményének feldolgozása nyomán; 221-en újrafertőződött betegek - közölte vasárnap az egészségügyi minisztérium.
Egészségügyi minisztérium: 3100 koronavírusos megbetegedést jelentettek az elmúlt 24 órában
A legutóbbi tájékoztatás óta 3100 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában, több mint 27 ezer teszt eredményének feldolgozása nyomán; 383-an újrafertőződött betegek — közölte szombaton az egészségügyi minisztérium.
4837 új koronavírusos fertőzést igazoltak
A Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS) szombati közlése szerint az utóbbi 24 órában 4837 személyt diagnosztizáltak SARS-CoV-2-fertőzéssel, és 82 koronavírussal összefüggésbe hozható halálesetet regisztráltak. A halálesetek közül hat korábban következett be.
Cookie