×
2021. 12 05.
Vasárnap
Vilma
2 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.38 RON
100HUF = 1.36 RON
Szatmárnémeti

95 ezer lejre bírságolt a környezetvédelmi őrség

2021.10.09 - 11:09
Megosztás:
95 ezer lejre bírságolt a környezetvédelmi őrség
Ötvennyolc ellenőrzést végeztek szeptemberben az Országos Környezetvédelmi Őrség Szatmár megyei kirendeltségének munkatársai, a vizsgálódások nagy része be nem ütemezett volt.

24 tematikus ellenőrzés célja a településeken történő hulladékgazdálkodással kapcsolatos kiemelt irányítási intézkedések végrehajtása és a települések higiéniai állapotának ellenőrzése volt, illetve 34 előre be nem ütemezett ellenőrzést is tartottak. Ez utóbbiak közül 17-et az Országos Környezetvédelmi Őrség rendelt el, egy ellenőrzés más hatóságokkal közösen történt, kilenc esetben lakossági bejelentésekben foglaltakat ellenőriztek, egy ellenőrzés saját kezdeményezésre történt, öt ellenőrzés az előírt szabályok betartására irányult, egy esetben pedig a szabályozási dokumentumok kibocsátására irányult a vizsgálódás. Az akciók során a megyeszékhelyi, illetve a városi és vidéki hulladékgazdálkodásra vonatkozó hatályos előírások betartását ellenőrizték, illetve az illegális hulladéklerakókat azonosították. Az ellenőrzések során nagy hangsúlyt fektettek a parlagfű irtására, összesen nyolc alkalommal kellett felszólítaniuk a tulajdonosokat, hogy tisztítsák meg a területüket az allergiát okozó invazív növénytől. A felszólítások nyomán az érintett területeket lekaszálták. Továbbá egy hulladék-újrahasznosító gyűjtőt pénzbírsággal büntettek a környezetvédelmi engedélyben foglalt rendelkezések be nem tartása miatt, és az illetékesek javasolták a környezetvédelmi engedély felfüggesztését, amennyiben a megállapított határidőn belül nem orvosolják a problémákat a jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően. Az ellenőrzés az európai uniós projektek révén megvalósított beruházásokra is kiterjedt, de feltérképezték az illegális szemétlerakó helyeket, és az illetékeseket azok felszámolására szólították fel. A szakemberek megyeszerte összesen tizenegy büntetést róttak ki 95 000 lej összértékben, a legtöbb kihágást a hulladékkezelés területén állapították meg. A bírságok kiszabása mellett a környezetvédelmi őrség munkatársai konkrét határidőket jelöltek meg, ameddig az érintettek kötelesek a jogszabály előírásai szerint megszüntetni az észlelt szabálytalanságot. A következő időszakban esedékes ellenőrzési akciók során a szabályos szennyvízkezelésre és a szelektív hulladékgyűjtésre fókuszálnak majd a környezetvédelmi őrség ellenőrei.

 

Az EB beperelte Romániát az EU Bíróságán az ipari kibocsátásokra és a légszennyezésre vonatkozó uniós irányelv megszegése miatt
Az Európai Bizottság csütörtökön úgy döntött, hogy bepereli Romániát az Európai Unió Bíróságán az ipari szennyezés korlátozására vonatkozó uniós jogszabályok megszegése és a légszennyezés-csökkentő programja elfogadásának elmulasztása miatt.
Kihirdette az államfő a közúti bírságok kifizetését egyszerűsítő törvényt
Kihirdette csütörtökön Klaus Iohannis államfő a közúti bírságok kifizetését egyszerűsítő törvénymódosítást. A jogszabály egyebek mellett előírja, hogy nem szükséges elküldeni a kifizetési bizonylatot a rendőrségnek.
Szigorítanák a közlekedési bírságokat
Nem csak a bírságok összegén, jogosítványbevonás időtartamán szigorítanának a közlekedésrendészek, de bevezetnék és büntethetővé is tennék az „agresszív sofőr” fogalmát — még idén.
Cookie