×
2022. 12 08.
Csütörtök
Mária
2 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.92 RON
1USD = 4.68 RON
100HUF = 1.20 RON
Mi újság?

90 napig igényelhető vissza

2022.08.18 - 11:00
Megosztás:
90 napig igényelhető vissza
Fotó: SZFÚ archív
A beutazási formanyomtatvány kitöltésének elmulasztása miatt jogosan vagy jogtalanul megbírságoltak 90 napig kérvényezhetik a büntetés összegének visszafizetését a lakcímük szerinti adóhivatalnál.

Mint arról korábban már beszámoltunk, a honatyák még június végén elfogadták azt a tervezetet, amelynek értelmében eltörlik a digitális beutazási lapok (PLF) kitöltésének elmulasztásáért kirótt bírságokat, a már befizetett összegeket pedig visszaadják a megbírságolt állampolgároknak — most végre megvan a módszertana is annak, hogy milyen lépéseket kell megtenniük az igénylőknek.

A járványügyi szigorítások értelmében az országba érkezéskor mindenkinek ki kellett töltenie az Európai digitális beutazási űrlapot (PLF), ellenkező esetben büntetést róttak ki rá a hatóságok. A kötelezettséget később törvényben törölték, amely előírja a befizetett büntetések visszafizetését is. A fejlesztési és közigazgatási minisztérium kidolgozta és megjelentette a Hivatalos Közlönyben azt a rendeletet, amelyben a büntetések visszafizetésének procedúráját szabályozza. A rendelet értelmében minden megbüntetett személynek augusztus 16-tól 90 nap áll a rendelkezésére arra, hogy kérvényezze a büntetés visszafizetését.

A kérvény formanyomtatványát kitöltve kell leadni a lakcím szerinti önkormányzat adóhivatalán személyesen, meghatalmazott személy által vagy digitálisan. A gyors eljárás érdekében a kérvény mellé csatolni kell a büntetést és a kifizetési bizonylatot. 

Az Agerpres hírügynökség által idézett minisztérium tájékoztatása szerint a kérés online is benyújtható, e-mailben vagy az adóhatóság Privát Virtuális Tér elnevezésű platformján keresztül. Az összeget a polgármesteri hivatal adóosztálya a kérés benyújtásától számított legtöbb 45 napon belül utalja az ügyfél folyószámlájára, de felvehető készpénzben is az adóosztály pénztáránál — abban az esetben pedig, ha a kérvényező személynek egyéb tartozásai (házadó, telekadó, gépkocsiadó stb.) vannak az önkormányzat felé, a tartozásból levonják a büntetés összegét.

Ha valakit az országba érkezés után megbüntettek az űrlap kitöltésének elmulasztásáért, de még nem fizette ki a büntetést, a kifizetési kötelezettséget automatikusan törlik, kérvényt nem szükséges benyújtani.

A büntetések visszafizetésének procedúrájáról rendelkező jogszabálytervezetet a fejlesztési és közigazgatási szaktárca augusztus negyedikén tette közzé, bocsátotta közvitára honlapján. A jogszabályba foglalt rendelkezésekről az önkormányzatokkal is egyeztetett a minisztérium annak elfogadása előtt. SZFÚ

Órákon át állt a forgalom a máramarosszigeti határátkelőnél az ukrán áramszünet miatt
Órákon át szünetelt a határforgalom csütörtök este Máramarosszigetnél az ukrán oldalon fellépő áramszünet miatt.
Feltartóztatott használt ruhás kamion
Nem engedtek be az országba vasárnap egy több mint 3 tonnás használtruha-szállítmányt, mert a hatóságok úgy ítélték meg, hogy azok nem viselésre alkalmas holmik, hanem hulladék.
500 lejes büntetést kaphatnak a közterületen dohányzó kiskorúak
A közterületi dohányzást a kiskorúak számára megtiltó jogszabályjavaslatot terjesztett a parlament elé törvényhozók egy csoportja. A tervezet szerint a szabályszegők 500 lejig terjedő bírsággal büntethetők.
Cookie