×
2021. 12 05.
Vasárnap
Vilma
2 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.38 RON
100HUF = 1.36 RON
Szatmárnémeti

50,3%-os átmenési arány Szatmáron

2021.10.18 - 07:00
Megosztás:
50,3%-os átmenési arány Szatmáron
Fotó: A szerző felvétele
A pénteki iskolaigazgatói és aligazgatói versenyvizsga írásbeli próbáján országosan a jelentkezők 65,8%-a ért el legalább 7-est; a szatmári jelentkezők 50,3%-a kapott átmenő jegyet.

Az ügyvivő oktatási miniszter, Sorin Cîmpeanu elmondta, hogy összesen 9110-en iratkoztak be a vizsgára, és közülük 8627-en (94,7%) jelentek meg az írásbeli próbán. Az óvások elbírálása előtti eredmények szerint 5676-an (65,8%) kaptak átmenő jegyet, azaz legalább 7-est. Egy jelentkezőt sem zártak ki a vizsgáról. A legjobb eredmények Kolozs (93%-os átmenési arány), Szilágy (81%) és Maros (78%) megyében születtek, a leggyengébben pedig Mehedinţi (44%), Călăraşi (45,1%) és Szatmár (50,3%) megyében teljesítettek a vizsgázók. Szatmár megyében az írásbeli vizsga pénteken a Mihai Eminescu Főgimnáziumban zajlott, ahol 165-en jelentek meg, két jelentkező távol maradt a vizsgától. Az óvások előtti eredmények alapján 83 jelentkező (50,3%) vehet majd részt a november 15-e és december 8-a között megtartandó második szakaszon, az interjúkon, míg 82-en (59,7%) nem érték el a hetes osztályzatot, számukra itt véget ért a versenyvizsga. A vizsga eredményeit október 20-án hozzák nyilvánosságra. Azok a vizsgázók, akik SARS-CoV-2-fertőzés vagy karantén miatt nem tudnak részt venni a pénteki írásbelin, és ezt a helyzetüket alátámasztó dokumentumokkal csütörtök délutánig jelezték a vizsgabizottságnak, október 28-án vizsgázhatnak. Az igazgatói tisztségek elfoglalására kiírt versenyvizsga metodológiája szerint a végleges eredményeket december 17-én hirdetik ki, a kinevezésekre pedig 2022. január 10-től, a 2021/2022-es tanév második félévének a kezdetétől kerül sor.

Az írásbeli vizsga előtt a jelentkezőknek nem kellett megjelölniük, hogy melyik iskolát, óvodát választanák, így az írásbelin sikeresen teljesítő személyek akár két-három meghallgatáson is részt vehetnek majd, s az összesített (írásbelivel együtt) pontszám alapján nyerhetnek el egy adott tisztséget. Ez azt jelenti, hogy ha egyik iskolában nem sikerül elnyerniük a tisztséget, ez sikerülhet egy másikban. A személyiségi jogokra hivatkozva a versenyvizsgán résztvevők adatai nem beazonosíthatók (erről egyébként a jelentkezők maguk dönthettek), így csak a vizsga lezárultát követően derül fény arra, ki nyerte el egy-egy oktatási intézmény vezetői tisztségét. Azok, akik most valamilyen okból kifolyólag nem tudták teljesíteni a követelményeket, a tanév végén várható újabb versenyvizsgán újból részt vehetnek, addig pedig kinevezett intézményvezetőként továbbvihetik elkezdetett mandátumukat, hacsak nem foglalja el valaki a tisztséget a versenyvizsga révén.

Sógor Beáta

 

Jól felkészültek az igazgatójelöltek
Megyénkben 90 interjút ütemeztek be az iskolaigazgatói versenyvizsga szóbeli szakaszának keretében, egy karanténban lévő személy decemberben bizonyíthat. A vizsgázók közül 74-en sikeresen teljesítettek, 3-an visszaléptek, kettőnek nem sikerült az interjúja.
Elkezdődött az igazgatói vizsga szóbeli szakasza
Tegnap kezdődött, és november 23-ig tart megyénkben az iskolaigazgatói versenyvizsga szóbeli szakasza. Az igazgatói és aligazgatói tisztséget elnyert vizsgázók nevét december 17-én közlik majd, a mandátumaikat pedig 2022. január 10-től kezdhetik el.
Cîmpeanu: a nyolcadikosoknak és a középiskolásoknak eggyel kevesebb félévi dolgozatot kell írniuk
Eggyel csökken a nyolcadikosok és a középiskolások félévi dolgozatainak, illetve a tanulmányi eredmények félév végi lezárásához szükséges jegyek száma - jelentette be Sorin Cîmpeanu.
Cookie