×
2023. 06 08.
Csütörtök
Medárd
1EUR = 4.96 RON
1USD = 4.64 RON
100HUF = 1.34 RON
Szatmárnémeti

4 ezrelékhez közelít Szatmár megye incidenciája

2022.08.09 - 12:00
Megosztás:
4 ezrelékhez közelít Szatmár megye incidenciája
Rohamosan emelkedik a koronavírusos esetek száma a megyében Fotó: istock.com
Rohamosan nő a koronavírusos esetek száma a megyében — tájékoztatta szerkesztőségünket Szatmár Megye Prefektusi Hivatala. Augusztus 8-án 1430-ra emelkedett a bizonyított esetek száma.

Szatmár megyében augusztus elsején még csak 1041 esetet regisztráltak, most már az egészségügyi intézményekben ellátottak száma elérte a 62-t. A Covid-19-cel való megbetegedések előfordulása Szatmár megye szintjén ezer lakosra vetítve 3,86. Az elmúlt héten két, a Covid-19-hez kapcsolódó halálesetet jelentettek. Ami a megyénkbeli közigazgatási egységek fertőzöttségi rátáját illeti, összesen 14-nek 3,01 és 5 ezrelék közötti, míg 43-nak 0,01 és 3 ezrelék közötti a mutatója. Csomaköz az egyetlen olyan település a megyében, ahol egyetlen koronavírusos esetet sem regisztrálnak. A legnagyobb fertőzöttségi rátával rendelkező települések a következők: Érszakácsi (13,98), Szilágypér (12,82), Oláhcsaholy (10,8), Szatmárnémeti (6,23, az aktív esetek száma a megyeközpontban 731), Szamosdob (5,93), Tasnád (5,69), Vetés (5,11). Tekintettel a Covid-19-cel való megbetegedések számának növekedésére mind Románia, mind pedig a többi ország területén, a prefektusi hivatal az Országos Közegészségügyi Intézet ajánlásával a koronavírus elleni minimális egészségügyi védelmi intézkedések betartására kéri a megye összes lakóját. Az ajánlások szerint viseljük a védőmaszkot zsúfolt helyeken, zárt és nyitott tömegközlekedési eszközökön, egészségügyi helyiségekben; kerüljük úgy a zárt, mint a nyitott, zsúfolt tereket; tartsuk be a kézhigiénés szabályokat; szellőztessünk napi szinten, akár több órán keresztül azon helyiségekben, ahol tevékenységet folytatunk; tünetek jelentkezésekor mindenképp maradjunk otthon, és keressük fel a háziorvosunkat annak érdekében, hogy útmutatást adhasson a további tudni- és tennivalókról. Sz. K.

Románia a beszerzett oltások kevesebb mint felét használta fel
Románia a koronavírus ellen beszerzett oltóanyag felét sem használta fel, így az Európai Bizottság közvetítésével lebonyolított vakcinabeszerzés csaknem háromszáz millió eurónyi kárt okozott a költségvetésnek – állapította meg kedden közzétett zárójelentésében egy másfél éve létrehozott parlamenti különbizottság.
3 ezrelék fölött a megye fertőzöttsége
A legfrissebb tájékoztatás szerint Szatmár megyében az elmúlt 24 órában összesen 143 új koronavírusos esetet regisztráltak, ezzel pedig megyénk fertőzöttségi szintje átlépte a 3,04 ezreléket.
Szinte megkétszereződött az aktív fertőzöttek száma Szatmárban
Még ha nem is veszünk tudomást róla, vagy nem akarunk törődni vele, a koronavírus azért visszatért Szatmárba — s ha még érvényben lennének a korábbi, fertőzöttségi indexes színbesorolások, akkor bizony Szatmárnémeti is messzire piroslana a maga 4,46 ezrelékes fertőzöttségi szintjével, akárcsak Krasznabéltek (4,18), Vetés (4) és Szatmárhegy (3,56), míg Csaholy (8,77), Szilágypér (8,33), Érszakácsi (7,4) és Tasnád (6,02) sötéten vöröslene. Jelenleg csak három olyan területi-közigazgatási egység — Egri, Csomaköz, Szamosborhíd — van a megyében, ahol egyetlenegy koronavírus-fertőzöttet sem regisztráltak.