×
2021. 05 16.
Vasárnap
Mózes, Botond
11 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.93 RON
1USD = 4.07 RON
100HUF = 1.38 RON
Szatmárnémeti

370 személynek segített a Caritas

2021.05.04 - 09:49
Megosztás:
370 személynek segített a Caritas
A Szent Hildegárda Házi Betegápoló Központ munkatársai a csomagok kiszállítására készülnek
A hosszú távú támogatás mellett a világjárvány által generált válságos helyzetben a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet rendszeresen nyújt anyagi segítséget is ellátottjainak.

A legnagyobb keresztény ünnepek — húsvét és karácsony — időszaka a vallásos ember számára sajátos fontossággal bír. Ilyenkor, a mindennapi tevés-vevésből kiszakadva a szokásosnál nagyobb szükségünk van arra, hogy érezzük: nem vagyunk egyedül, van támaszunk, számunkra is van remény, jövő. A sors által nem kímélt, gondokkal, bajokkal, betegséggel, magánnyal küzdő embertársaink számára az ünnepek időszaka a legnehezebbek közé tartozik. Ezért a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet kiemelt figyelmet fordít arra, hogy lehetőségeihez mérten ilyenkor is ellátottjai mellett álljon.
Az elmúlt héten, az ortodox húsvét alkalmából a szervezet 370 tartósélelmiszer-csomagot osztott ki az erdődi Integretto, valamint a túrterebesi Tours-i Szent Márton Központjába járó gyermekek és családjaik, továbbá szatmárnémeti — és az ennek keretében működő sárközújlaki —, erdődi, nagykárolyi és máramarosszigeti házi betegápoló központjai szociális ellátottjainak.
A lisztet, rizst, cukrot, makarónit, olajat, margarint, müzlit, ételízesítőt és édességeket tartalmazó csomagokat a szervezet munkatársai juttatták el a kedvezményezettekhez. A segítséget minden településen örömmel fogadták, hiszen a pandémia miatt sok Caritas-ellátott számára vált nehezebbé a megélhetés, élelmiszerekre pedig mindig szükség van.

Segítség a mindennapokban


A szervezet erdődi és túrterebesi gyermekközpontjában, ahogy tavaly — a pandémia és az online oktatás első évében —, a hangsúly idén is az iskolaelhagyás megelőzésére helyeződött. A Caritas gyermekekkel foglalkozó intézményeinek munkatársai szoros együttműködésben az ellátottak iskolai pedagógusaival azon munkálkodtak, hogy ne szakadjon meg az iskolával való kapcsolat akkor sem, ha a tanulók számára nem adottak az online oktatásban való részvétel feltételei. A tanítónénik és tanárok rendszeresen eljuttatták az általuk összeállított feladatlapokat a Caritas-központokba, ahol az intézmények pedagógusai kiosztották azokat a gyerekeknek, segítettek a megoldásukban, összegyűjtötték, majd visszajuttatták azokat az iskolába. A munka a tavaszi vakáció időszakában sem szünetelt, minden héten változatos és érdekes tevékenységekkel várta a gyerekeket a két Caritas-intézmény. A szabadidős programok mellett a lemaradás csökkentése érdekében helyet kapott az ismétlés, gyakorlás is.
A házi betegápoló központok szociális ellátottjai mind-mind idős, krónikus betegségekkel küzdő emberek, akiknek nagy szükségük van a törődésre, odafigyelésre, gondoskodásra. A húsvéti élelmiszercsomaggal a Caritas arra törekedett, hogy számukra is szebbé tegye az ünnepet.
A Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet munkatársai bíznak abban, hogy a járvány visszaszorulásával az ellátottak helyzete is javul majd, de addig is és természetesen azután is számíthatnak a szervezet támogatására.

Mindig forduljunk szakemberhez!
A kora gyermekkori gyógytorna csodát tehet, ha elmaradást veszünk észre gyermekünknél, ha időben kérünk szakemberi segítséget — állítja Erni Csilla, a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet nagykárolyi rehabilitációs központjának gyógytornásza.
Fokozott rendőri jelenlét hazánkban az ortodox húsvét idején
Fokozott rendőri jelenléttel készülnek hazánkban az ortodox húsvétra: a belügyminisztérium 26 ezer rendőrt, csendőrt, határrendészt, és tűzoltót helyezett készenlétbe, hogy szükség esetén közbeléphessenek a bajbajutottak segítése, a közrend helyreállítása és a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások betartatása érdekében — közölte pénteken az Agerpres hírügynökség.
Az ortodox húsvét miatt forgalomnövekedésre számít a román határrendészet
A közelgő ortodox húsvét miatt a következő napokban is a megszokottnál nagyobb forgalomra lehet számítani Románia határain, ezért a határátkelés gyorsítását célzó intézkedéseket léptettek életbe - közölte szombaton a román határrendőrség.
Cookie