×
2023. 12 11.
Hétfő
Árpád
3 °C
kevés felhő
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.61 RON
100HUF = 1.30 RON
Vidék

31 töklámpás világított az avasújvárosi falumúzeum udvarán

2023.11.17 - 08:13
Megosztás:
31 töklámpás világított az avasújvárosi falumúzeum udvarán
Libavonat, ötletesebbnél ötletesebb töklámpások, néptánc és népzene, rengeteg vidámság — felhőtlenül szórakozott több mint 100 gyermek az avasújvárosi Novemberi Jeles Napokon.

Avasújvárosban mindig „történik valami” , s talán nincs is olyan hónapja az évnek, amelyben ne szerveznének valamilyen, szinte az egész közösséget megmozgató rendezvényt.
Csötörtökön délután ismét a gyerkőcök kerültek középpontba, ugyanis az Asociatiappc Hagyományőrző Egyesület sorban immár negyedik alkalommal szervezte meg a Novemberi Jeles Napokat. Mint az egyesületet vezető Krupa Anna hírportálunknak elmondta, az eseménysort eredetileg a falumúzeum udvarán tervezték megtartani, ám az időjárásra való tekintettel az iskola tornatermébe vonult a több mint száz gyermek — köztük a partneriskolából és óvodából érkezettek — és őket kísérő szüleik.

hirek/2023/november/jelesnap/25.jpg

A rendezvény első részét Gresa Dávid Petőfi programos ösztöndíjas tartotta — a felvidéki Rozsnyóról származó fiatalember pár hónapja tevékenykedik Avasújvárosban, ám nem ismeretlenként érkezett, barátként fogadták a gyermekek, hiszen már a néptánctáborban is foglalkozott velük, illetve korábban, Szűcs Orsolya szintén Petőfi programossal is tartottak már foglalkozásokat. 
Az általa felkészített első - második - ötödik osztályos tanulók pásztorjátékkal, gyermekjátékkal vegyített néptánc összeállítást, míg a harmadik és negyedik osztályosok szatmári táncokat mutattak be. Szusszanásként következett a kukoricafoglalkozás — mind a morzsolásnak, mind a csutkából való toronyépítésnek nagy sikere volt, főleg a kisebbek körében —, ami egyfajta izgalomlevezető is volt egyben, hiszen a közeledett a töklámpások kivilágításának ideje.

hirek/2023/november/jelesnap/28.jpg

Nem kevesebb mint 31, ötletesebbnél ötletesebb töklámpás szállt versenybe, volt amelyikre kisautó körvonalait faragták, volt amelyik boszorkánysipkát és kóchajat is kapott — a lámpásokat a falumúzeum udvarán, a kemence előtt és körül gyújtották meg, s hangulatos fényüknél uzsonnáztak is, majd visszamentek a tornaterembe, ott díjazták ugyanis az alkotásokat. Mondani sem kell, mind a 31 darab díjban részesült, hiszen mindegyik „leg” volt valamilyen szempontból. 

A Novemberi Jeles Napokat a Libavonat gyermekzenekar vidám hangulatú, interaktív koncertje zárta, a gyermeksereg zsivajgó közreműködésével.

Szabó Kinga Mária 

SZÓLJON HOZZÁ FACEBOOKON!