×
2023. 12 11.
Hétfő
Árpád
2 °C
erős felhőzet
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.61 RON
100HUF = 1.30 RON
Belföld

25 milliárd lejjel több kell nyugdíjakra

2023.11.15 - 09:05
Megosztás:
25 milliárd lejjel több kell nyugdíjakra
A kormány álláspontja szerint túl alacsonyak a romániai nyugdíjak, elengedhetetlen az emeléás. (Fotó: pixabay.com / jhenning)
Elfogadta kedd este a szenátus az új nyugdíjtörvényt, a nyugdíjpénztár elnöke szerint ez 2024. január 1-től 15, 2024. szeptember 1-től pedig további 10 milliárd lejjel terheli majd meg a költségvetést.

Nem döntő házként, de elfogadta a szenátus a kormány által beterjesztett új nyugdíjtörvény-tervezetét, amelynek értelmében jövőre több mint 4,7 millió személy nyugdíját számolják újra.
A jogszabályjavaslat 85 támogató és hat elutasító szavazatot kapott, 19 szenátor tartózkodott. A PNL, a PSD és az RMDSZ (egy PNL-s és egy PSD-s ellenszavazattól eltekintve) igennel szavazott, a független szenátorok (egy kivétellel), nemmel szavaztak. Az USR és az AUR tartózkodtak.
A szenátus által elfogadott módosító indítványok többségét a kormánypártok terjesztették be.
A tervezetet a képviselőház vitatja meg döntő házként.

Nem mindenkinek lesz több

Daniel Baciu a az Országos Nyugdíjpénztár elnöke a nyugdíjtörvény tervezetének szakbizottsági elfogadása után adott tájékoztatása szerint tisztázódott, hogy jövőre 25 milliárd lejjel terheli meg pluszban az idei évhez képest a jogszabály alkalmazása a költségvetést: január és augusztus között 15 milliárd lejjel, szeptembertől decemberig pedig 10 milliárd lejjel. Hozzátette, hogy ezt az összeget a kormány belefoglalja majd a jövő évi költségvetésbe. Ha a képviselőház is elfogadja, jövőre közel 5 millió nyugdíjat számolnak újra és arra is figyelmeztetett, hogy az emelés ellenére nem minden nyugdíjasnak fog nőni a nyugdíja, mert az emelés a hozzájárulás időszakától is függ.

Agerpres / Hírszerkesztő

 

A szenátus után a képviselőház is elfogadta az új nyugdíjtörvényt
A jövőre két emelést is hozó új nyugdíjtörvény tervezetét bizottsági módosításokkal fogadta el hétfőn a képviselőház, döntő házként. Következik, hogy az államelnök aláírja és a hivatalos közlönyben megjelenve hatályba lépjen. Az RMDSZ szerint azonban — bár megszavazták, hiszen „erkölcsi kötelesség” a nyugdíjasokat támogatni — a nyugdíjemelés mértéke nem elégséges, ők nagyobb támogatást akartak volna nyújtani a kisnyugdíjasoknak.
"A nyugdíj csak egy szó" - búcsúkoncertet ad Csabcsi
Nyugdíjba vonul Cserey Csaba, akit a szatmáriak, sőt, mindenki Csabcsiként ismer - természetesen ez nem jelenti azt, hogy "vitrinbe" teszi a dobverőket és a szobányi hangszerét, s mondjuk golfozásba kezd, inkább csak egy amolyan "lépcsőfok", amit előbb-utóbb mindenki elér és hivatalosan is belép a nyugdíjas évekbe.
Több mint 62 ezer szatmári idősnek jár a pótlék
Több mint 62 ezer Szatmár megyei idős részesül, összesen 26,8 millió lejes szociális támogatásban október folyamán – tájékoztatott a Szatmár Megyei Nyugdíjpénztár.