×
2024. 03 28.
Csütörtök
Gedeon, Johanna
16 °C
tiszta égbolt
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.61 RON
100HUF = 1.26 RON
Sport

2012 után ismét Eb-döntős Olaszország

2021.07.07 - 10:40
Megosztás:
2012 után ismét Eb-döntős Olaszország
Elsőként az olasz válogatott jutott döntőbe a labdarúgó Európa-bajnokságon, miután az első elődöntőben kedden 1–1 után tizenegyespárbajban 4–2-re legyőzte a spanyol csapatot a londoni Wembley Stadionban.

Kilenc év szünet után ismét döntőt játszhat egy Európa-bajnokságon az olasz labdarúgó-válogatott, miután a kedd esti elődöntőben 11-es párbajban győzte le Spanyolország legjobbjait. 
Roberto Mancini szövetségi kapitány legénységének eddigi (két és fél éves) teljesítményét tekintve nem érdemtelenül jutott el a Squadra Azzura a torna fináléjába. Viszont a keddi meccs képének alapján a spanyolok is ugyanúgy megérdemelték volna, hogy az Eb-címért mérkőzzenek vasárnap este. 
Az olasz válogatott a mérkőzés elején már az ellenfél térfelén letámadta a spanyolokat, de Sergio Busquetsék az első percek megilletődöttségét követően egyre nagyobb labdabirtoklási fölénybe kerültek, és többször is hosszú másodpercekig adogattak anélkül, hogy olasz játékos hozzáért volna a játékszerhez. 
Az olaszok szinte semmit nem tudtak megvalósítani az Eb korábbi szakaszában látott lendületes játékukból, elsősorban azért, mert az idő alig több mint egyharmadában volt náluk a labda. A spanyolok irányították a mérkőzést, de gólt ők sem tudtak szerezni.
A fordulás után az olaszok egy gyors kontra végén, a mérkőzés képe alapján némileg váratlanul megszerezték a vezetést: Gianluigi Donnarumma indított el egy olasz kontrát, a labda egy passz után a bal oldalon felfutó Lorenzo Insignéhez került. Aymeric Laporte becsúszva menteni tudott, de a rövid felszabadítására Federico Chiesa csapott le és egy csel után, 12 méterről a kapu bal oldalába tekert (0–1).
A spanyoloknál csereként beállt az eddigi minden összecsapáson kezdő Álvaro Morata is. A csere pedig nyerőnek bizonyult, ugyanis Juventusnál légióskodó támadó révén a spanyolok megérdemelten egyenlítettek: Morata, Dani Olmo, majd megint Morata volt a labda útja, utóbbi három ember között kapta vissza a lasztit és 10 méterről a rövid sarokba gurított (1–1).
A folytatásban már nem változott az eredmény. A kétszer 15 perces hosszabbításban ugyan csökkent az iram, továbbra is a 2008-ban és 2012-ben Eb-győztes spanyolok tettek többet a győzelemért, ám hiába kerültek oda többször is Donnarumma kapuja közelébe, tizenegyespárbaj döntött a fináléba kerülésről. Ebben az olaszok céloztak pontosabban, így ők jutottak tovább.

DonnarummaMorataTheIndianExpress1
Roberto Mancini együttese 2018 szeptembere óta veretlen, azóta 33 mérkőzéséből 26-ot nyert meg. Az egyszeres Európa-bajnok Squadra Azzurra története során negyedszer jutott fináléba, legutóbb 2012-ben épp a spanyoloktól kapott ki 4–0-ra.

Nyilatkozatok
„Mindegy, hogy hogyan, de be akartunk jutni a döntőbe – azért is, mert nem sok ember hitt bennünk még a torna kezdete előtt. Gratulálok a spanyoloknak, remek csapatuk van. A tizenegyesek olyanok, mint a lottósorsolás. Megvan az a néhány meccs, ahol szenvedned kell, de kiérdemeltük, hogy eljussunk ideáig” – értékelt Roberto Mancini. 
Sergio Busquets szerint nem a jobbik csapat jutott döntőbe. „Jószerivel mindenki kikiáltotta Olaszországot a favoritnak, de bebizonyítottuk, hogy felül tudunk kerekedni rajtuk. Megcsináltuk, amit elterveztünk. (…) Ki merem jelenteni, mi voltunk a domináns csapat. De a futball már csak ilyen, az egyetlen dolog amit most még tehetünk, hogy gratulálunk az olaszoknak. Rengeteg fiatal, tehetséges játékossal játszottunk ezen az Eb-n. S az itt megszerzett tapasztalat óriási szolgálatot tesz majd még a számukra. Önbizalommal telve tér majd vissza ez a csapat a következő Európa-bajnokságra” – mondta a 32 éves középpályás.
„Ugye mindenki látta, hogy ez a 18 éves srác mit nyújtott az Európa-bajnokságon? Senkitől sem láttunk korábban hasonlót, mint amit Pedri itt elért. Biztos, hogy sok csodás dolgot fogunk még látni ettől a fiútól!” – méltatta a Barcelona ifjú középpályásának a játékát Luis Enrique, majd az egész csapatát dicsérte: „Ha azt akarják, hogy osztályozzam a játékosaim teljesítményét, hát megteszem: kiváló osztályzatot érdemelnek. Egyszerűen csodálatos volt a teljesítményük. Nincs miért szemrehányást tegyek nekik, elismerést érdemelnek. Eljött az idő, hogy pihenjenek egy keveset, megszolgálták.”
A döntőt vasárnap este rendezik a londoni Wembleyben. 

EURÓPA-BAJNOKSÁG, ELŐDÖNTŐ

Olaszország – Spanyolország 1–1 (0–0, 1–1, 1–1) – tizenegyesekkel: 4–2
G.: Federico Chiesa 60., illetve Álvaro Morata 80. 

Először nyertek Eb-t az angolok
Anglia hosszabbítás után 2–1-re legyőzte Németországot a női labdarúgó Európa-bajnokság döntőjében, a Wembley Stadionban, így története során először elhódította a kontinensbajnoki címet.
Olaszországban a Covid-19 első betegeiről emlékeznek meg
A Spallanzani római járványkórházban az új koronavírus-járvány 2020. január 29-én azonosított, legelső betegeiről emlékeznek meg szombaton, miközben az ország a pandémia harmadik évét az oltási igazolás általános bevezetésével kezdi el.
 Olaszország megközelítette a napi százezres esetszámot
Az utóbbi 24 órában több mint 98 ezer új fertőzöttet azonosítottak Olaszországban, a legtöbbet, több mint 32 ezret Lombardiában, ahol a vasúti dolgozók betegsége vagy karanténja miatt már akadozik a vonatközlekedés. A kormány szerda este módosította a karanténszabályokat.