×
2021. 11 27.
Szombat
Virgil
6 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.39 RON
100HUF = 1.34 RON
Szatmárnémeti

20. PMN — itt a teljes program

2021.08.16 - 13:57
Megosztás:
20. PMN — itt a teljes program
Fotó: partiumimagyarnapok.ro
Szerdától rengeteg programmal, remek színházi előadásokkal, nagyszerű bábjátékokkal, szabadtéri filmvetítésekkel, közönségtalálkozókkal, komoly- és könnyűzenei koncertekkel, finom falatokkal várják a fesztiválozókat a Partiumi Magyar Napokon.

AUGUSZTUS 18., SZERDA

A Szatmár Megyei Múzeumban 15 órakor kezdődik Paulovics László grafikus, festőművész — s nem mellesleg Szatmárnémeti díszpolgára — kiállításának megnyitója.

A Vécsey-házban (művészeti múzeum) 17 órától a Szent István Kör alapításának 30. évfordulója alkalmából tart érdekes előadást dr. Németh Péter régész, történész, a nyíregyházi Jósa András Múzeum nyugalmazott főigazgatója, Szatmár vármegye az Árpádok korában címmel. Az előadást követően mutatják be Stephan Ludwig Roth A nyelvharc Erdélyben című könyvét (fordította Veres István, Budapest: Pont kiadó, 2021), s a könyv által tárgyalt korszakról Thoroczkay Sándor nyugalmazott történelemtanár tart előadást.

A Yard-teraszon is könyvbemutatóra és jóízű beszélgetésre várja az érdeklődőket Gergely Edó kolozsvári meseíró, jógaoktató, életmód-tanácsadó 18 órától.

A megyei múzeum előtti színpadon 21 órakor nyitják meg a jubileumi Partiumi Magyar Napokat gyönyörű, örökzöld dallamokkal és szellemes versekkel, Huszka Jenő humorral és szerelemmel átitatott darabjával, azaz a Sissi, a magyarok királynéja című operettel, a magyarországi Monarchia Operett előadásában.

A Tűzoltótorony tövében 21 órától kezdődnek a PMN Filmélmények a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem filmművészet, fotóművészet, média szakának végzős hallgatóinak vizsgafilmjeivel; a mozizás pedig 21 óra 30 perctől a Becsúszó szerelem című magyar vígjátékkal folytatódik.

 

AUGUSZTUS 19., CSÜTÖRTÖK

A Tűzoltótorony tövében 10 órától kezdődik az Álomcirkusz — Don Alvaro cirkuszában a labdazsonglőrtől az erőművészen át a kígyóbűvölőig mindenkinek hatalmas füle és bársonyos bundája van — itt ugyanis minden artista NYÚL! Ne tessenek, kérem, csodálkozni, ez az igazság! Hol is keresne másutt munkát Péter, a zenebohóc, és hol is találhatná meg máshol élete párját, Pankát, a kötéltáncost, mint ebben a különös cirkuszban? Ám a történet ezzel nem ér véget, sőt, most kezdődik csak igazán! Én mondom, Praliné, a porondmester — kivételt képezően nem nyúl, legföljebb a belépőjegyért! Az Álomzúg Társulás bábos mese- és mutatványelőadására nem csak a gyerekeket várják, és nem csak délelőtt: 19 órától Az aranyszőrű bárány történetét bábokkal, jelmezekkel, csengő-bongó hangszerekkel és a hallgatósággal együtt keltik életre.

21 órától folytatódnak a PMN Filmélmények: előbb a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem filmművészet, fotóművészet, média szakának végzős hallgatóinak vizsgafilmjeivel, majd 21 óra 30 perctől az Apró mesék című, sok izgalmat, fordulatot és érzelmet ígérő romantikus, történelmi thrillerrel a Félvilág, A berni követ és az Örök tél alkotóitól.

A Vécsey-házban (művészeti múzeum) 18 órától Ruha Istvánra emlékeznek a szatmárnémeti Dinu Lipatti Filharmónia művészei — koncertjükön felcsendülnek Vivaldi évszakjainak hegedűversenyei, valamint Astor Piazzolla Verano Porteno, Otono Porteno, Jeanne y Paul, Oblivion és La muerte del angel című művei.

A Both Katalin Sportteremben 18 órakor kezdődik a Romász János-emléktorna — a hagyományokhoz híven idén is legnagyobb szerelmével, a focival emlékeznek kollégái, barátai és ismerősei Romász János sportújságíróra, a Fradi és a labdarúgás nagy szatmári rajongójára. A labdakergetésben a Szatmárnémeti RMDSZ, a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal és a Sajtó FC csapata méri össze tudását, technikáját.

 

AUGUSZTUS 20., PÉNTEK, SZENT ISTVÁN KIRÁLY ÜNNEPE

A római katolikus székesegyházban 9 órakor kezdődik az ünnepi szentmise, amelyet nm. és ft. Schönberger Jenő megyéspüspök celebrál, és amely koszorúzással folytatódik Szent István király szobránál.

A Tűzoltótorony tövében 10 órától a báboké és a meséé lesz a főszerep, no meg Az égig érő fáé. A mesebeli szegény és bátortalan kondásfiú, Jánoska álma — ami egyben sok kisgyermek álma is — a királykisasszony szerelme. Jánoska királya elé járul, ezzel megtéve az első lépést, amitől kezdve sodródik a történettel, hogy megannyi kalandon keresztül, szembenézve a halállal, legyőzve a sárkányt hazavihesse és feleségül vehesse a királykisasszonyt. A Benedek Elek-mese az egyre inkább eltünedezni látszó népi világ csodáját is magában hordozza: annak hangulatát, nyelvezetét, szereplőit, tárgyait.

Az Iparosotthonban 15 órakor nyílik meg Vígh István grafikus gyűjteményes kiállítása, majd 15 óra 30 perctől a szatmárnémeti Dinu Lipatti Filharmónia szervezésében kezdődik kamarakoncert; műsoron: Astor Piazzolla: Bordel 1900, Cafe 1930, Nightclub 1960; Roberto Di Marinho: II. szvit, Santelmo, Microcentro; Maximo Diego Puiol: I – Nubes des Buenos Aires, II – Candombe de los Buenos Tiempos, Pompeya; Fernando Carlos Tavolaro: Milonga no. 5. Szólisták: Székely Alpár (hegedű), Beke István (gitár).

A Vécsey-házban (művészeti múzeum) 17 órától emlékeznek a szatmári béke 310. évfordulójára a Szent István Kör szervezésében. A Képek a kuruckorból című kiállítást dr. Bene János történész, a nyíregyházi Jósa András Múzeum nyugalmazott főigazgatója nyitja meg, amelyet egy érdekes, A szatmári béke című dokumentumfilm vetítése követ — a film húsz diák szemén keresztül mutatja be az 1711-es szatmári béke eseményeit és hatását a jelenünkre, s egy történelmileg hiteles gerincre épülve, különböző korosztályokat megszólítva járja körbe a témát.

Az Északi Színházban 18 órától kezdődik a Harag György Társulat évadnyitó gálája.

A Kossuth-kertben, az Aranykapu szigeten déli 12 órától napnyugtáig tart a Partiumi Mesterségek Utcája — népművészeti kiállítás, vásár és hagyományos mesterségek bemutatója. A nagyszínpadon 19 órakor startolnak a koncertek — előbb a magyarországi The Minds szórakoztatja a közönséget, különböző stílusokba belekóstolva, angol és magyar nyelven, amely saját dalai mellett előszeretettel játszik feldolgozásokat, elsősorban Queen és Bon Jovi vonalban, de bátran nyúl vissza a 80-as évek slágereihez is. 21 óra 30 pertől utoljára lép partiumi színpadra az Intim Torna Illegal búcsúturnéja szatmári megállóján.

13 órától kezdődik az Első szatmárnémeti bormustra — az Erdélyi Magyar Borászok Egyesülete és a Partiumi Falugazdász hálózat közös szervezésében. Az eseményre a Máltai Szeretetszolgálat szatmárnémeti kirendeltségének székhelyén kerül sor, melyen az előzetesen regisztrált borászok mintáit szakmai zsűri fogja minősíteni, majd kiértékelni, illetve gyakorlati tanáccsal ellátni a résztvevőket. A szakmai zsűri elnöke Balla Géza, az Erdélyi Magyar Borászok Egyesületének elnöke. A rendezvény legjobb borai és borászai részt vehetnek a Budapesten tartandó második Pinceszer – Külhoni Magyar Borászok találkozóján. A szakmai zsűri kiértékelése 18 órától a Kossuth-kerti Borudvarban folytatódik, természetesen borkóstolással.

A Partiumi Borudvar színpadán 17 órától Badár Sándor beszél hivatásszerűen Badárságokat — bakterházból indult, és bár azóta a pálya már nem kötött, mégis szinte mindenki a humor vonalról ismeri. Többszöri átszállás után a sín-házból végül a Dumaszínházba érkezett, ahol segített letenni a talpfákat. Improvizatív humorista és karakterszínész, aki többrendbeli mozifilm-Szőkítéssel, illetve a szentesi humormaffia tagjaként, poénszervezetben elkövetett, folyamatos viccelődéssel vádolható. 18 órától kezdődik a NÁGI – Nagy Brigitta magyarországi énekesnő, YouTube-énekesként vált ismertté; öt évvel ezelőtt indította el saját projektjét, és egyedi megoldásainak köszönhetően mára már több mint 50 ezren kezdték el követni. 20 órától a szatmárnémeti zenei palettát kerek évtizede színesítő The Phoenix lép színpadra, 22 órától pedig a Szatmárnémetiben nem először koncertező Góbé zenekar. Az átlagosnak nem mondható népzenei együttes már a kezdetektől merészen nyúlt az autentikus zenéhez, mivel tagjai klasszikus zenei képzettséggel rendelkeznek. Az autentikus népzene művelése mellett megpróbáltak megalkotni egy olyan folklóralapú populáris zenét, amely a felhasznált népdalokat és népi táncdallamokat meghagyja eredeti formájukban, különböző könnyűzenei stílusokból és kísérettípusokból inspirálódva.

 

AUGUSZTUS 21., SZOMBAT

Ha PMN-hétvége, akkor Kossuth-kert, melynek sétányain 11 órától várják az állandó programok a fesztiválozókat: Partiumi Mesterségek Utcája, népművészeti kiállítás, vásár, hagyományos mesterségek bemutatói, Népi Játszókert, Szatmári Termékek Vására, nagymamáink konyhaművészete, szatmári ízek, szatmári konyha; a bogdándi, a mezőpetri és sárközi hagyományőrzők által, a helyszínen készített hagyományos népi ételek kóstolhatók; bemutatkozik a Nyíregyházi Turisztikai Információs központ — természetesen Nyíregyháza és környéke kulturális és turisztikai értékeire fókuszálva; a Borudvarban helyi bor- és pálinkatermelők itókái várják a programkavalkádban megszomjazottakat; nem marad el a délelőtt fő műsorszámának és tevékenységének számító bográcsgulyásfőző verseny sem; a szatmárnémeti Harag György Társulat színházi sátránál találkozhatnak kedvenc színészeikkel (dedikálással, kötetlen beszélgetésekkel és rengeteg meglepetéssel).

A nyughatatlanabbakat a hegyimentők szervezésében déltől alpinista falmászás várja, valamint szintén déltől kóstolhatnak bele a kajakozásba a Caiac SMile szervezésében, 10 órától kezdődik a biciklis családi ügyességi és gyorsasági verseny, 14 órától a sakkverseny — és akinek ennyi mozgás nem elég, az az Életmódi egészségszigeten egy órát zumbázhat is a Primagym csapatával (amelynek tagjai egy speciális testzsírszázalék-mérésre is sort kerítenek, amelyből kiderül, hogy mennyi az illető aktuális testzsírja, hasi zsírja, és hány éves is a teste valójában).

S ha már egészség: a Szépkorúak Szigetén a korábbi évekhez hasonlóan idén is lesz vérnyomásmérés — ezt kiegészítve a Máltai Szeretetszolgálat önkéntes asszisztensnői várják majd az érdeklődőket, és szombat délelőtt lesz egy kézműves foglalkozás is. Az itt készült tárgyak révén gyűjtött adományt egy hátrányos helyzetű idős házaspár megsegítésére ajánlja fel a szervezet. A Boldog Scheffler János Központ szervezésében TSMT- (szenzomotoros) pálya, kültéri játékok, baba-mama mondókás foglalkozás, kézműves foglalkozás várja a kicsiket — 14 órától pedig a Mathias Corvinus Collegium Szatmári Fiatal Tehetség program keretében látványos, interaktív kísérletek várják a kíváncsi, kísérletezni vágyó gyerekeket, akik dr. Farkas Eszter mentoroktató segítségével pattogós buborékokat készíthetnek, elsajátíthatják a titkosírás rejtélyeit, lufis kísérleteket végezhetnek, és megtudhatják, miért nő olyan nagyra a fáraó kígyója. A FIT az általános iskolásokat megcélzó, iskolai oktatást kiegészítő tehetséggondozó program, amely olyan területekre nyújt betekintést a gyerekeknek, amelyek nincsenek jelen a közoktatásban, viszont a mindennapi élet, a jövőjük szempontjából fontosak; mindezt komplex, játékos oktatás, élménypedagógia segítségével. (Azok a szülők, akik szeretnék beíratni gyereküket az MCC FIT programjába, a Partiumi Magyar Napokra ellátogatva, a gyerekprogramoknak helyet adó sátorban, az MCC munkatársainál is leadhatják a jelentkezést, vagy pedig a fit.mcc.hu oldalon regisztrálhatnak. Az MCC egy exkluzív tehetségprogram, ami speciális tudást, összetartó közösséget és maradandó élményeket kínál a felvételt nyert diákoknak).

A Zöld Házban 10 órakor kezdődik a Szamos Diákirodalmi Kör vers-, próza- és grafikaantológia-kötetének bemutatója, versműsor keretében. A folytatásban kerekasztal-beszélgetés lesz Kapcsolatban maradni, avagy online tér és a járványhelyzet hatása a fiatalok kapcsolataira címmel.

A Zsuzsi-színpadon 11 órától indul a mandula a Veronaki Zenekar Cifrapalinta koncertjével — amelynek főszereplője egy boszorkány kislány, aki meg kell találja szüleit, s ehhez végigjárja az évszakokat, természetesen a közönség segítségével, majd 12 óra 30 perctől vásári komédia kezdődik Weöres Sándor Csalóka Péterével.

Kis szünetet követően, 16 órától hagyonányosan a néptánc és a népzene kerül előtérbe: a hadadi Kis Akácvirág, a bogdándi Rozsmalint, a szatmárnémeti Röpike, az óvári Ribiszke és a pusztadaróci Pünkösdi Rózsák ropják a Borókagyökér Egyesület szervezésében, a talpalávalót pedig a nagyváradi Sorgolya zenekar húzza — s az est a Kossuth-kert ezen szegletében, a Zöld Ház előtt szokás szerint táncházzal folytatódik, a Soroglya zenekar muzsikájára.

De a Zsuzsi-színpadon is tánccal, méghozzá Széttáncolt cipellőkkel várják 20 óra 30 pertől az aprónépeket a zalaegerszegi Griff bábszínház előadásában, míg 22 órától Karaoke kezdődik ugyanitt

A Partiumi Borudvar színpadán 15 órától startol a helyismereti kvíz — A PMN keretében már másodszor tart kocsmakvízt Erdély közkedvelt kvízmestere, Kovács Zsolt, s ezúttal az elmaradhatatlan PMN-es kérdések mellett honismereti kérdésekkel készül. Lesz bor, nevetés, homlokra csapás és kérdések. Mi kell ennél több? A kvíz másfél órát tart, a szervezők 3–5 fős csapatok regisztrálását várják. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, regisztrálni az alábbi weboldal alján lehet: https://kovacszsolt.ro/kocsmakviz/. Kvíz után pedig, 18 órától Konyha — retrósan lerobbant hangzású és fordulatos magyar szövegekkel játszott eklektikus popzene —, majd 20 órától Kaukázus, 22 órától pedig Dj Pumi diktálja a ritmust.

A nagyszínpadon 21 óra 30 perckor jön Kowalsky meg a Vega tanulságos, mégis egyszerűen érthető dalszövegeivel és fülbemászó dallamaival.

Az Északi Színházban 18 órától Bódi Attila Lázadni veletek akartam című regénye alapján készült előadását mutatja be a marosvásárhelyi Yorick Stúdió.

 

AUGUSZTUS 22., VASÁRNAP

Az állandó programok, akárcsak szombaton, 11 órától várják a látogatókat a Kossuth-kerti árnyas fák alatt, ahol a hal- és vadételek főzőversenyének csatározásai is zajlanak.

A Zsuzsi-színpadon 10 órától Pepe manó bőröndmeséi és a tánctól, bohóckodástól sem visszariadó Hanta Banda csal mosolyt az arcokra, majd 12 órától kezdődik a kesztyűs játék négy kézre, s megelevenednek az uzsonnákat felhabzsoló Vackor kalandjai. 16 órától ismét libben a pántlika, csattan a tenyér a csizmaszáron: az avasújvárosi Bokréta Táncegyüttes, a hadadnádasdi Dercések tánccsoport, a széri Kukurók, a szárazberki Lehajló Rozmaring és az egri Csodaszarvas ropja.

A Borudvarban 14 órától fröccsözni hívják a fesztiválozókat a helyi vezetők: Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács elnöke, Kovács Máté megyemenedzser, Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere, Maskulik Csaba, Szatmárnémeti városmenedzsere, Nagy Szabolcs és Magyar Lóránd parlamenti képviselők, valamint Turos Lóránd szenátor. A fröccsözést követően, 16 óra 30 perctől Janicsák Veca, 18.30-tól a Parno Graszt, majd 20 óra 30 perctől Pfeifer Melany lép a borudvari színpadra.

17 órakor lépnek a nagyszínpadra a Debreceni és a Budapesti Opera művészei Operettvarázzsal, 19 óra 30 perctől pedig megjelenik lelki szemeink előtt az a bizonyos ház, lent az óceán partján, s talán még a hullámok mormolását is halljuk, annyira elringat a reggae és persze a Ladánybene 27.

A megyei múzeum előtti térre 21 órakor érkezik Zorán, koncertjével méltó befejezést adva az idei, jubileumi Partiumi Magyar Napoknak.

 

 

 

A vidéki élet elevenedik meg a Kossuth-kertben
A vidéki élet hangulata, hagyományai elevenednek meg hétvégén Szatmárnémetiben, a Kossuth-kertben a Szatmár Vidékfejlesztéséért Egyesület és a Szatmár Megyei Magyar Gazdák Egyesülete szervezésében megvalósuló, Vidék a városban rendezvényen.
Hideg fröccs mellé forró kérdések
Román-magyar viszony: az igazi harc nem a Székelyföldön, de nem is az 5%-osra csökkent magyarságú vidékeken zajlik — a frontvonal a 35%-os Szatmárban van, a harc kimenetele pedig négy-öt évtizedre meghatározza majd a magyar közösség sorsát.
Színes néptánckavalkád bezöngésekkel
A PMN egyik védjegyének számító, hagyományosan gazdag népzenei és néptáncfelhozatal most is nagyon sok nézőt vonzott, akiket a legkisebb színpadon fellépők tájegységről tájegységre vittek.
Cookie