×
2021. 10 19.
Kedd
Nándor
5 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.27 RON
100HUF = 1.37 RON
Szatmárnémeti

20 ezer adag influenza elleni oltás

2021.10.13 - 10:16
Megosztás:
20 ezer adag influenza elleni oltás
Az influenza elleni oltáskampány idén is a családorvosi rendelőkben zajlik/Fotó: MTI
Október második felében érkezhetnek meg az influenza elleni védőoltások a megyébe, ezeket a családorvosoktól kell igényelni, és akár a koronavírus elleni védőoltással egy napon is be lehet adni őket.

Valamivel több mint 20 ezer adag, influenza elleni védőoltást kért az Egészségügyi Minisztériumtól a Szatmár Megyei Közegészségügyi Igazgatóság, melyeknek egy része a hónap második felében érkezhet meg megyénkbe. Számításaik szerint ugyanis nagyjából 20 ezer azoknak a lakosoknak a száma, akik évről évre élnek ezzel az immunizációs lehetőséggel: tavaly például 21 297 influenza elleni vakcinát adtak be összesen a családorvosok Szatmár megyében. 2020-ban ugyanakkor 13 737 akut felső légúti fertőzéses esetet, 6263 tüdőgyulladást és 450, az influenzával kompatibilis klinikai állapotban lévő beteget vettek nyilvántartásba Szatmár megyében, valamint összesen 17 igazolt influenzás beteget regisztráltak a hatóságok.
Az influenza elleni oltási kampány idén is ugyanúgy zajlik, ahogy azt a lakosság már megszokhatta. Amint megérkezik Szatmár megyébe az első szállítmány influenza elleni vakcina, a közegészségügyiek szétosztják a családorvosok között, így novemberre már megyénkben is elkezdődhet az influenza elleni ingyenes oltáskampány.
Mindenkinek érdemes beoltatnia magát, de főként a magas rizikófaktorú lakosságnak — közölte dr. Macrina Mihai, a Szatmár Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) vezetője. Elsősorban a 65 éven felüliek, a krónikus betegek, továbbá az intézményesített ellátásban részesülő gyerekek és idősek, az egészségügyi alkalmazottak és a várandós nők kaphatják meg az oltást térítésmentesen.
Az influenza elleni oltás akár egyszerre megkapható a Covid elleni vakcinával, egyetlen dologra kell csak odafigyelni, hogy különböző karba szúrják ezeket. A két oltás két különböző immunválaszt vált ki, ezért ahogy a koronavírus elleni oltás nem véd az influenza ellen, úgy ez fordítva sem működik. Ezért fontos, hogy az immunizálás mindkét vakcinával megtörténjen.

Az influenza súlyos betegség

Az emberek többsége számára az influenza csak egy kellemetlen tapasztalat, egyeseknél viszont szövődményekhez vagy elhalálozáshoz vezethet, főleg a kockázati csoportokban szereplő személyek esetében — emeli ki az Országos Közegészségügyi Intézet által összeállított, az influenza elleni védekezésről szóló tájékoztató.
Az időszakos influenzát az emberi influenzás vírusok okozzák, melyek a légutakat támadják meg (orr, torok, hörgők és néha tüdő). Annak ellenére, hogy egyes fertőzések nagyon enyhék lehetnek, az influenzás személyek a következő tünetek egyikével vagy összességével rendelkezhetnek: láz, torokfájás, orrfolyás, száraz köhögés, fáradtság, fejfájás, izomfájdalmak. Az influenzától eltérő légúti vírusos megbetegedést felismerheti azáltal, hogy ennek a betegségnek lassúbb a megjelenése (enyhe torokégéssel, bedugult orral, fejfájással kezdődik), valamint a betegség könnyebb lefolyása által. A légúti vírusos megbetegedést (hűlést) más légúti vírusok okozzák (adenovírus, parainfluenza-vírusok stb.).
Az influenza szövődményei magukban foglalhatnak tüdőgyulladást, fülfertőzést, szinuszfertőzést, dehidratációt és a létező idült egészségügyi megbetegedések, mint például a kongesztív szívelégtelenség, asztma vagy cukorbetegség súlyosbodását. Az idős személyeknél az influenza néha előidézhet és/vagy súlyosbíthat bizonyos előző betegségeket, néha elhalálozáshoz is vezetve.
A minden ősszel megkapott oltás nagymértékben csökkenti a megbetegedés kockázatát — emeli ki az INSP. Az oltás hatékonysága évről évre változhat, az adott időszakban keringő vírusok típusainak függvényében. Az influenza elleni oltás nem tartalmaz élő influenzavírusokat. Ez azt jelenti, hogy az oltás nem idézhet elő influenzát vagy más fertőzéseket.
Az influenzavírusok folyamatosan változnak, és nem szokatlan, hogy minden évben új influenzavírusok jelennek meg. A minden évben beadatott oltás az egyetlen hatékony megelőző intézkedés az időszakos influenza ellen.

 

Cioloş: fel kell gyorsítani az oltáskampányt
Dacian Cioloş kijelölt miniszterelnök azt nyilatkozta hétfőn, hogy célszerűnek tartja az uniós digitális Covid-igazolvány bevezetését valamennyi szakmai kategória számára, amely emberekkel való érintkezést feltételez.
Oltakozás a rácsok mögött
A hazai börtönökben fogva tartottak esetében hatvan százalékos az Covid19-átoltottság. A járványhelyzet ellenére a büntetés végrehajtási intézetekben tovább zajlanak az oktatási, nevelési tevékenységek.
Szatmár megye fertőzöttségi indexe a legalacsonyabb a régióban
Bár piros zónás, de a régióban változatlanul Szatmár megye fertőzöttségi indexe a legalacsonyabb, s a korábbi egyről már háromra nőtt az úgymond fehér települések száma. Az elmúlt 24 óra leforgása alatt 1093-an kapták meg a koronavírus elleni vakcinát.
Cookie