×
2024. 04 20.
Szombat
Tivadar
2 °C
tiszta égbolt
1EUR = 4.98 RON
1USD = 4.67 RON
100HUF = 1.26 RON
Sport

1968 után ismét olasz siker az Európa-bajnokságon

2021.07.12 - 09:55
Megosztás:
1968 után ismét olasz siker az Európa-bajnokságon
Olaszország nyerte meg a labdarúgó Európa-bajnokságot: Roberto Mancini szövetségi kapitány együttese a torna vasárnapi döntőjében 1–1 után tizenegyespárbajban győzte le Anglia csapatát a londoni Wembley Stadionban. Angliának még mindig nincs Eb-győzelme.

Angliába „a foci hazatért”, de az európai korona egyelőre még nem kerül fel az ország labdarúgóválogatottjára, Olaszország ugyanis 1968 után másodszor lett a kontinens legjobbja.
Lehet vitatkozni azon, hogy jogos vagy sem az olaszok végső sikere a 2020-as Európa-bajnokságon, hiszen az elődöntőben, de még a döntőben nyújtott teljesítmény is elmaradt attól a játéktól, amit a Squadra Azurra mutatott az előző meccseken. 
Ugyanakkor az angol együttes az idei torna csoportkörében nyújtott halvány teljesítményt, de a főtáblán játéka egyre javult, így a szurkolók okkal várták bizalommal a vasárnap esti finálét. Ráadásul álomszerű kezdést mutatott be Gareth Southgate szövetségi kapitány legénysége, hiszen a második percben már 1–0-s angol vezetést mutatott az eredményjelző: Kieran Trippier jobb oldali keresztlabdájára a mérkőzés másnapján a 26. életévét betöltő Luke Shaw érkezett, aki „dropból” védhetetlenül bombázott a rövid sarokba.

A legkorábbi Eb-gól
A villámgyors találat – 116 másodperccel a kezdő sípszó után – az Eb-döntők történetének leggyorsabb gólja lett. A korábbi rekordot a spanyol Jesus Maria Pereda tartotta, aki az 1964-es döntőben 317 másodperc után talált be a Szovjetunió ellen.
Az első negyedórában hatalmas tempóban futballoztak az angolok, és több veszélyes akciót vezettek, de nem tudták növelni előnyüket. Az olaszok bő húsz perc után átvették a játék irányítását, rengeteg apró passzal próbálták felépíteni támadásaikat, de a visszahúzódó és betömörülő angolok kiválóan védekeztek. 

shawAngolOlaszDonto-1
Roberto Mancini szövetségi kapitány legénységét megfoghatta, hogy a csapat először került hátrányba ezen az Európa-bajnokságon.
Európa-bajnoki döntőben csak egy csapat tudott győzni úgy, hogy a szünetben hátrányban volt: az első, 1960-as fináléban Jugoszlávia 1–0-ra vezetett a Szovjetunió ellen, ám hosszabbítás után 2–1-re kikapott…

A legidősebb gólszerző
Vasárnap este a fordulást követően az olaszok sokkal többet birtokolták a labdát, és főként Federico Chiesa révén egyre veszélyesebbé váltak, az angolok pedig csak egy-egy szögletnél kerültek a rivális kapujának a közelébe. Az olasz fölény végül a 67. percben érett góllá: egy jobb oldali szöglet után Marco Verratti fejesét védte Jordan Pickford, ám a kipattanót az olasz rekordot jelentő 19. Európa-bajnoki mérkőzését játszó Leonardo Bonucci közelről bevágta (1–1).

BonucciAngolOlaszDonto
A Juventus védője 34 évesen és 71 naposan az Eb-döntők történetének a legidősebb gólszerzője lett, megdöntve a német Bernd Hölzenbein rekordját, aki 1976-ban 30 évesen és 103 naposan talált be Csehszlovákia ellen.
A hajrában a csata inkább a középpályán zajlott sok szabálytalansággal, és még egy pályára berohanó szurkoló is megzavarta a játékot.

Donnarumma a hős
A hosszabbításban – ez lett a torna nyolcadik kétszer tizenöt perces ráadása – az olaszok tűntek fáradtabbnak, a friss angol cserék felpörgették a ritmust, de az eredmény nem változott, így az Eb-k történetében másodszor, 1976 után a 11-esek döntöttek a trófeáról.
Gareth Southgate, az angolok szövetségi kapitánya Jadon Sancho és Marcus Rashford személyében két játékost is közvetlenül ezt megelőzően küldött pályára, de mindketten hibáztak, ahogyan Bukayo Saka is, az olaszok hőse így a 22 éves kapus, Gianluigi Donnarumma lett. 

donnarummaOlaszEbGyoz-1
Olaszország tehát Európa-bajnok lett, ugyanakkor az olasz válogatott immár 34 mérkőzés óta veretlen, folytatva ezzel története legjobb sorozatát.
Donnarumma választották az Eb legjobbjává, míg Bonucci a döntő legértékesebb játékosa lett. 
Az olasz hálóőr a csoportkörben nem kapott gólt, míg a kieséses szakaszban mindegyik meccsen egyszer vették be a kapuját: az osztrákok elleni nyolcaddöntőben több mint 1000 percen át tartó kapott gól nélküli sorozata ért véget.
Az Európai Labdarúgó-szövetség kiemeli, hogy Donnarumma kulcsfontosságú védéseket mutatott be a spanyolok elleni elődöntő és az angolok elleni finálé tizenegyespárbajában is.
Érdekesség, hogy az Európa-bajnokságok történetében először választottak meg kapust a torna legjobb játékosának.

Nyilatkozatok
A srácok fantasztikusan teljesítettek, nem is tudom, mi mást lehetne most mondani. Nagyon boldogok vagyunk, és remélem, a szurkolók most ünnepelnek” – hangzott az olasz szövetségi kapitány, Roberto Mancini gyorsértékelése a RAI Sportnak nyilatkozva, miközben a könnyeivel küszködött.
„Óriási bennünk a csalódottság, a játékosaimban maximálisan megbízom most is, mindent megtettek a döntőben is, ami csak telt tőlük – kezdte az angolok szövetségi kapitánya, Gareth Southgate. – Senkit sem lehet megvádolni a vereség okozójaként, abszolúte élvezetes ezzel a gárdával dolgozni, és olyan messzire jutott ez a csapat, mint elődjei már régóta nem” – idézte az angol kapitányt a BBC.

Ketten a gólkirályok
A portugál Cristiano Ronaldo és a cseh Patrik Schick öt-öt találattal lett a labdarúgó Európa-bajnokság társgólkirálya. Az ötszörös aranylabdás Ronaldo az első az Eb-k történetében, aki kétszer is a torna legjobb góllövőjeként zárt. A tornán összesen 142 gól esett, ez 2,79-es átlag. A statisztika szerint a legtöbb gól, 30 a 46. és 60. perc között született,

EURÓPA-BAJNOKSÁG, DÖNTŐ

Olaszország – Anglia 1–1 (0–1, 1–1, 1–1) – 11-esekkel 3–2

Gólszerző: Leonardo Bonucci 67., illetve Luke Shaw 2.

London, Wembley Stadion, 67 173 néző. Vezette: Björn Kuipers (holland)

Olaszország: Gianluigi Donnarumma – Giovanni Di Lorenzo, Leonardo Bonucci, Giorgio Chiellini, Emerson Palmieri (Alessandro Florenzi, 118.), Nicolo Barella (Bryan Cristante, 54.), Jorginho, Marco Verratti (Manuel Locatelli, 96.), Federico Chiesa (Federico Bernardeschi, 86.), Ciro Immobile (Domenico Berardi, 55.), Lorenzo Insigne (Andrea Belotti, 91.). Szövetségi kapitány: Roberto Mancini.

Anglia: Jordan Pickford – Kyle Walker (Jadon Sancho, 120.), John Stones, Harry Maguire, Kieran Trippier (Bukayo Saka, 70.), Declan Rice (Jordan Henderson, 74.; Marcus Rashford, 120.), Mason Mount (Jack Grealish, 99.), Kalvin Phillips, Luke Shaw, Harry Kane, Raheem Sterling. Szövetségi kapitány: Gareth Southgate.

Először nyertek Eb-t az angolok
Anglia hosszabbítás után 2–1-re legyőzte Németországot a női labdarúgó Európa-bajnokság döntőjében, a Wembley Stadionban, így története során először elhódította a kontinensbajnoki címet.
Olaszországban a Covid-19 első betegeiről emlékeznek meg
A Spallanzani római járványkórházban az új koronavírus-járvány 2020. január 29-én azonosított, legelső betegeiről emlékeznek meg szombaton, miközben az ország a pandémia harmadik évét az oltási igazolás általános bevezetésével kezdi el.
 Olaszország megközelítette a napi százezres esetszámot
Az utóbbi 24 órában több mint 98 ezer új fertőzöttet azonosítottak Olaszországban, a legtöbbet, több mint 32 ezret Lombardiában, ahol a vasúti dolgozók betegsége vagy karanténja miatt már akadozik a vonatközlekedés. A kormány szerda este módosította a karanténszabályokat.