×
2024. 02 27.
Kedd
Edina
10 °C
szórványos felhőzet
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.58 RON
100HUF = 1.28 RON
Belföld

15 ezer lejes fizetéssel is nyitotta a zsebét!

2023.01.21 - 13:58
Megosztás:
15 ezer lejes fizetéssel is nyitotta a zsebét!
Anca Ababneh Dumitrovici. Nemcsak azoknak a betegeknek okozott kárt, akiktől pénzt vett el, rosszt fényt vet az ügye a teljes orvos-szakmára is! (Fotó: Facebook)
„A pénzből sosem elég” mondást támasztja alá annak a suceavai onkológusnak az esete, aki egy hét alatt 62 daganatos betegtől kért pénzt receptért, kezelésért. Háromezer eurónál is nagyobb volt a fizetése ennek az osztályvezető főorvosnak.

Sorozatos formában elkövetett megvesztegetés-elfogadás miatt harminc napra előzetes letartóztatásban védekezhet dr. Anca Ababneh Dumitrovici. Az orvosnő a Suceava Megyei Sürgősségi Kórház onkológiai osztályát vezeti. Azzal gyanúsították meg és fogják minden bizonnyal meg is vádolni, hogy egy hét leforgása alatt – decemberben – hatvankét betegtől fogadott el csúszópénzt. Ez napi átlagban kilenc esetet jelent. Kitől 50, kitől 100, kitől 200 lejt vett el egyébként ingyenesen nyújtandó orvos-szolgáltatásokért, de élelmiszercsomagokat is elfogadott.

Szép jövedelem, három helyről

Egy osztályvezető főorvosnak Suceavan háromezer euró, azaz mintegy tizenötezer lej a nettó fizetése. Dumitrovici-nak főállása mellett két klinikán is volt mellékállása, innen való jövedelme egyelőre nem ismert.

Betegek panaszolták be

A doktornőt in flagrant kapták el egy esetben, a nyomozást azt követően indították meg ellene, miután több betege is panaszt tett, hogy pénzt kér olyasmiért, ami egyébként ingyenes kellene legyen. A lebukást követően a korrupt orvosnak az irodáját, az autóit és rendelőit is átkutatták, a kórház és a klinikák kamerafelvételeit is felhasználják a nyomozás során a korrupcióellenes hatóság nyomozói.

Princz Csaba