×
2024. 04 20.
Szombat
Tivadar
4 °C
kevés felhő
1EUR = 4.98 RON
1USD = 4.67 RON
100HUF = 1.26 RON
Belföld

112.153 diák vett részt a próbaérettségi román nyelv és irodalom vizsgáján

2021.03.22 - 15:43
Megosztás:
112.153 diák vett részt a próbaérettségi román nyelv és irodalom vizsgáján
Országos szinten 112.153 diák vett részt hétfőn a próbaérettségi román nyelv és irodalom vizsgáján - tájékoztat az oktatási minisztérium.

A tárca szerint 78 líceumban (az iskolák mintegy 5 százalékában) nem tudták megszervezni a próbaérettségit a járványhelyzet indokolta korlátozások, a települések vesztegzár alá helyezése miatt.

A vizsgáról 5 diákot zártak ki csalási kísérlet miatt.

A tárca szerint az esélyegyenlőség biztosítása érdekében ugyanakkor jóváhagytak 76, speciális körülmények között zajló vizsgáztatásra irányuló kérést is. A kérések között volt jelbeszéd-tolmács biztosítása, a vizsgázásra megszabott időszak meghosszabbítása, otthon való vizsgázás is.

Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter is elmondta vasárnap, hogy az 1576 líceum közül 78-ban nem tudják megszervezni a próbaérettségit. Temes, Brassó és Ilfov megyei tanintézetekről van szó, és hozzávetőlegesen 7500 tanuló érintett.
AGERPRES

Magyarból teljesítettek a legjobban a szatmári próbavizsgázók
Anyanyelvből teljesítettek a legjobban a Szatmár megyei próbaérettségizők: a legteljesebb a létszám a magyar és német írásbelin volt, de a legmagasabb átmenési arányt és a legtöbb tízes dolgozatot is anyanyelvből írták a diákok. A román nyelv- és irodalom írásbeli eredmények ellenben nagyon gyengék lettek.
A végzősök 80%-a jelent meg a román próbavizsgán
Hétfőn megkezdődött a 2023/2024-es tanév próbaérettségi vizsgasorozata. Elsőként román nyelv- és irodalomból írásbeliztek a végzősök, országszerte mintegy 146 ezer, Szatmár megyében közel 2200 diák mérhette fel a tudását.
Próbavizsga: két hét múlva közlik a jegyeket
A hét első felében lezajlottak a nyolcadik osztályosok próbavizsgái, amelynek keretében három tantárgyból mérték fel a diákok tudását: románból, matematikából és anyanyelvből. Az eredményekre közel két hetet kell várniuk a fiataloknak, a felmérésekre kapott osztályzatokat azonban csak akkor írják be a naplóba, ha ezt a tanulók írásban kérik.