×
2020. 06 06.
Szombat
Norbert, Cintia
16 °C
Borult idő
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.27 RON
100HUF = 1.40 RON
Külföld

100 éves lenne II. János Pál pápa

2020.05.18 - 15:52
Megosztás :
 • 100 éves lenne II. János Pál pápa
  Szent II. János Pál pápa történelmi szerepét méltatta a kommunista rendszer felbomlásában Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő hétfőn Varsóban, amikor felavatta az egykori berlini fal egy darabjából készült emlékművet a II. János Pál és Wyszynski Prímás Múzeum előtt, a néhai egyházfő születésének 100. évfordulója alkalmából.

  A Németország által adományozott, mintegy háromtonnás faltöredéket a lengyel főváros legmagasabb temploma, az Isteni Gondviselés-bazilika komplexumában állították fel, megemlékezve arról, hogy a néhai pápa hozzájárult a berlini fal által jelképezett vasfüggöny felszámolásához.

  "Szent II. János Pál megváltoztatta a világ történelmét, az ő lelkipásztori tevékenysége nyomán létrejött Szolidaritás mozgalomnak köszönhető, hogy megbukott a kommunizmus" - hangsúlyozta Morawiecki a Kazimierz Nycz bíboros, varsói érsek, valamint Rolf Nikel varsói német nagykövet részvételével tartott ünnepségen.

  Hatott az emberekre a pápa mély hite abban, hogy "a két szörnyű totalitarizmus árnyékában is arra vagyunk hivatva, hogy a jót terjesszük". Ezt a hitet egyre többen osztották, míg végül (...) egész Lengyelországra, az egész világra kiterjedt" - jelentette ki Morawiecki.

  Lengyelországban már vasárnap óta tetőznek a megemlékezések II. János Pál születésének 100. évfordulója alkalmából. Az előző hetekben több intézmény a pápa életét és tanítását felidéző honlapot indított, pótolva ezzel a koronavírus-járvány idején elmaradt tömegrendezvényeket. A fő ünnepségek a pápa szülővárosában, a dél-lengyelországi Wadowicében zajlanak. Hétfőn a II. János Pál életéhez szorosan kötődő Krakkóban mutat be szentmisét Marek Jedraszewski érsek. Este pedig a krakkói érseki palota falára vetített, interneten közvetített lézerelőadással is megemlékeznek az évfordulóról.

  Karol Wojtyla (1920-2005) krakkói bíboros érsek 1978-ban lépett a pápai trónra. Pápává választása a kommunista országokban sokakban reményt ébresztett. Hivatalosan folytatta az elődje, VI. Pál által kezdeményezett, a szovjet blokk kormányaival megegyezésre törekvő keleti politikát, egyúttal aktív lelkipásztori tevékenységre, a keresztény értékek terjesztésére bátorította a nemzeti egyházak vezetőit.

  Első, 1979-es lengyelországi zarándoklata az első volt, amelyet egy katolikus egyházfő tett a vasfüggönyön túlra. A varsói pápai misén elhangzott szavait: "Jöjj el, Szentlélek, Úristen, és újítsd meg a föld színét, e föld színét!" többen kapcsolatba hozták a Szolidaritás független szakszervezet 1980-as megalapításával. Ezt követő, 1983-as lengyelországi útját "a remény zarándoklatának" nevezték, a harmadik, 1987-es pápai látogatás pedig megelőlegezte a rendszerváltást, az ahhoz vezető kerekasztal-tárgyalásokat.

  II. János Pált 2014-ban avatták szentté. Idén május 7-én a krakkói egyházmegyében megkezdődött szüleinek, Emilia Wojtylának és idősebb Karol Wojtylának boldoggá avatási pere.

  Cookie